U Hrvatskoj do sada vakcinisano više od 20.000 stanovnika

0
145
(Foto: Ilustracija, arhiva)

U Hrvatskoj su do danas protiv koronavirusa vakcinisane 20.603 osobe, među kojima je 37 posto zdravstvenih radnika i 56 posto korisnika domova za stare, izjavio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

“Uz nastavak pada broja hospitaliziranih i aktivnih slučajeva, vjetar u leđa nam daje i podatak o trendu vakcinacije. Hrvatska je prema broju vakcinisanih na 100 stanovnika trenutno peta u Evropskoj uniji, odnosno 12. na svijetu”, rekao je Beroš na sjednici Vlade i još jednom pozvao građane da se vakcinišu protiv koronavirusa.

On je dodao da je za područja pogođena zemljotresom u Sisačko-moslavačkoj županiji, zaključno s jučerašnjim danom, izdvojeno 1.928 doza vakcina, od čega 630 za hitne službe, 783 za civile, a ostalo za korisnike domova i zdravstvene radnike.

Beroš kaže da je planirano da u toj županiji vakcinacija bude dodatno proširena na pripadnike hitnih službi i građane u kolektivnom smještaju i da će zbog toga određena količina vakcina biti preusmjerena u to područje iz drugih županija kako bi se omogućila vakcinacija 800 ljudi sedmično.

On je naveo da je Hrvatska rezervisala 715.970 inicijalnih i 284.000 dodatnih doza odobrene vakcine kompanije Moderna.

“Prva isporuka državama EU počinje 11. januara, a Hrvatskoj je tokom januara i februara namijenjeno 52.000, a do kraja marta ukupno 90.000 doza vakcina”, rekao je Beroš.

On je dodao da su sve bolnice pozvane da prije otpusta bolesnika iz Sisačko-moslavačke županije u kontaktu s nadležnim centrom za socijalni rad provjere imaju li otpuštene osobe osiguran smještaj nakon bolnice. (Srna)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here