U FBIH samo 25 posto osoba starijih od 60 godina potpuno cijepljeno

Podaci govore da je u Federaciji BiH čak 86 posto umrlih osoba od COVID–19 bilo starije od 60 godina. To jasno govori o važnosti cijepljenja

0
56
Virus se ponovo rasplamsao, pa je cijepljenje nužna potreba (Foto: Ilustracija, arhiva)

Broj novozaraženih virusom SARS-CoV-2 u Federaciji Bosne i Hercegovine nastavlja rasti, a osobe starije od 60 godina i osobe sa komorbiditetima i dalje su najugroženije.

Podaci govore da je u Federaciji BiH čak 86 posto umrlih osoba od COVID–19 bilo starije od 60 godina. To jasno govori o važnosti cijepljenja osoba starije populacije, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Cijepljenje protiv COVID–19 je pouzdana i učinkovita mjera koja štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrtnih ishoda. No, trenutni podaci o cijepljenju ZZJZ FBiH pokazuju da je samo 36 posto osoba starijih od 60 godina cijepljeno prvom dozom, a potpuno cijepljeno tek 25 posto.

Jedan od razloga za neodlučnost prema cjepivu protiv COVID-19 jesu i sigurnosna pitanja vezana uz rijetke nuspojave, kao što je stvaranje krvnih ugrušaka. To je vrlo rijetka neželjena reakcija nakon cijepljenja protiv COVID-19, koja je učestalija kod mlađih osoba, navodi se u saopćenju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here