U Dresdenu proglašeno ‘nacističko vanredno stanje’

0
182

Njemački grad Dresden proglasio je “nacističko vanredno stanje”, odnosno objavio da ima ozbiljan problem sa krajnjom desnicom.

Gradska uprava usvojila je rezoluciju u kojoj navodi da su u ovom gradu sve češći desničarski incidenti i aktivnosti, kao i da je potrebno puno toga uraditi kako bi se taj problem riješio.

U rezoluciji se grad poziva da pomogne žrtvama nasilja krajnje desnice, te da se zaštite manjine i osnaži demokratija.

Član gradske uprave Max Aschenbach rekao je da je u opasnosti demokratsko društvo.

“Ovo je slično kao kod klimatskog vanrednog stanja. Imamo ozbiljan problem. U opasnosti je otvoreno demokratsko društvo”, rekao je on za BBC.

Kaže da je neophodno preduzeti mjere jer političari ne čine dovoljno u smislu da se jasno poziciraju protiv krajnje desnice.

Aschenbach je rekao da je gradska uprava riješena da ostvari slobodno, liberalno, demokratsko društvo koje štiti manjine i koje se jasno protivi nacizmu.

Vladajuća stranka CDU odbila je ovu rezoluciju, ocijenivši da je riječ o “čistom političkom simbolizmu”, te da snažna retorika predstavlja “lingvističu grešku”, prenosi DPA.

Njemački liberalni Slobodni demokrati podržali su rezoluciju, ali su neki osudili termin “nacističko vanredno stanje”, navodeći da to neće pomoći kandidaturi Dresdena da postane evropska prijestonica kulture za 2025. godinu, navodi DPA.

Dresden, glavni grad njemačke pokrajine Saksonije, dugo se smatrao uporištem krajnje desnice i sjedištem antiislamskog pokreta “Pegida”.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here