U BiH uvezeno više od 68 tona mesa zaraženog salmonelom

0
412

Do novembra 2017. godine veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a, stavili su van prometa i upotrebe, te naložili neškodljivo uništenje ukupno 37.118 kg sirovina i proizvoda životinjskog porijekla.

Proizvodi i sirovine su ocijenjeni zdravstveno neispravnim, a osim toga, zbog prisutnosti salmonela naložen je povrat 68.680 kg sirovina, porijeklom iz uvoza, čiji je dalji promet i upotreba zabranjena, rekli su za Radiosarajevo.ba iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Kako su naveli iz KUIP-a, u okviru provedenih inspekcijskih nadzora zdravstvene ispravnosti sirovina i proizvoda životinjskog porijekla u proizvodnji i prometu inspektori su vršili i uzrokovanje za različita laboratorijska ispitivanja.

Za deset mjeseci 2017. godine veterinarski inspektori su uzeli ukupno 5.577 uzoraka proizvoda životinjskog porijekla, sirovina, hrane za životinje, briseva radnih površina, ambalaže i dr. Od ukupnog broja uzetih uzoraka za najveći broj njih, odnosno 4.582 ili oko 82 posto, zatražena je mikrobiološka analiza.

Kod 23 mikrobiološki ispitana uzorka utvrđene su neusklađenosti, odnosno prisustvo mikroorganizama suprotno važećim propisima u BiH. U 13 uzoraka detektovano je prisustvo salmonela, u šest uzoraka klostridije, a u četiri uzorka prisustvo stafilokoka i E. coli, iznad dopuštenih količina. Kod četiri ispitana uzorka utvrđene su nedozvoljene količine teških metala, arsena i kadmija.

S obzirom na rezultate provedenih nadzora od ovog mjeseca kantonalni veterinarski inspektori i inspektori za hranu intenzivirali su službene kontrole usmjerene na zdravstvenu ispravnost hrane u prometu i proizvodnji, a radi zaštite zdravlja i interesa potrošača.

S tim u vezi, izrađen je detaljan Plan službenog uzrokovanja kojim je predviđeno uzimanje uzoraka u svim fazama proizvodnje, od farme do stola. Planom je predviđen niz laboratorijskih pretraga, od mikrobiološke analize, analize ostataka veterinarskih lijekova, teških metala, toksina i pesticida, te drugih fizikalno-hemijskih parametara od značaja za javno zdravlje, rekli su nam iz KUIP-a.

S ciljem provedbe Plana osigurana su potrebna finansijska sredstva, te organizirana dodatna obuka veterinarskih inspektora i inspektora za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, koji provode uzorkovanje na terenu. U tu svrhu potpisan je i Sporazum o pružanju usluga laboratorijskog ispitivanja sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, kao nosiocem konzorcija laboratorija koje će provoditi ispitivanja.

O rezultatima planiranih aktivnosti građani Kantona Sarajevo bit će obaviješteni putem službene stranice KUIP-a i medija.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here