U BiH stigli prvi frižideri iz ultrahladnog lanca za COVID-19 vakcine

0
83

Prvi frižideri koje donira UNICEF za pohranu COVID-19 vakcina u ultrahladnom režimu (do – 80 stepeni Celzijusa) stigli su danas u BiH.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Rownak Khan formalno je uručila ovu donaciju UNICEF-a ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević.

Dva frižidera, čiji je kapacitet po 500 litara, odnosno 173.550 doza vakcina, bit će dalje distribuirana Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Mostar i Institutu za javno zdravlje RS, odnosno Banjaluku.

Ministrica Gudeljević ovom prilikom naglasila je da očekuje skoru isporuku vakcina koje je država BiH platila COVAX-u. Izrazila je zahvalnost UNICEF-u na kontinuiranoj pomoći BiH, s posebnim akcentom na posljednju donaciju koja će u ovim trenucima biti od iznimne pomoći zdravstvenim institucijama u BiH.

Pored ove donacije, UNICEF, kao vodeća agencija, sa najdužim iskustvom u nabavci vakcina, opreme za imunizaciju i hladnog lanca, poručio je i dodatnu količinu frizidera za pohranu vakcina u ultrahladnom lancu, koji će biti distribuirani na lokacije dogovorene sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, a u skladu s potrebama entitetskih zavoda odnosno instituta za javno zdravstvo.

Radi se o frižiderima kapaciteta od 383 litara s mogućnošću skladištenja 132.000 doza, koji bi trebali stići u BiH tokom februara. Ovi frižideri prvenstveno su namijenjeni skladištenju vakcina poput Pfizer/BioNTech, koje je neophodno pohranjivati na – 70 stepeni Celzijusa.

– UNICEF u BiH od početka pandemije COVID-19 radi zajedno sa institucijama BiH, kako bismo pomogli vlastima u domenu krizne komunikacije, obezbjeđenja zaštitne opreme, uputstava i opreme za škole, podrške unapređenju mentalnog zdravlja djece i porodica, kao i nabavku zaštitne opreme za socijalne radnike, te interventne nabavke neophodnih sredstava za zaštitu, vakcine i opreme za hladni lanac – kaže Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a za BiH.

Kao odabrani logistički koordinator nabavke vakcina za COVID-19, putem mehanizma COVAX, još jednom je napomenula da su vakcine javno dobro, te da ne smiju biti rezervisane isključivo za bogate države i pojedince.

– Naš zajednički cilj je zaštititi prvo one najizloženije i najugroženije, a potom i ostatak populacije – dodala je Khan. (Vijesti.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here