U BiH deportovana osoba sa ratišta u Siriji

0
263

Osoba inicijala I. Ć. (1995), osumnjičen za kaznena djela organiziranje terorističke skupine protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, transportovan je u Bosnu u Hercegovinu i nalazi se u pritvoru, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

“U skladu sa međunarodnim obvezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucije Vijeća sigurnosti UN br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Evrope na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196) , koje se Bosna i Hercegovine obvezala poštivati i provoditi temeljem članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Evrope, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji, Tužilaštvo BiH je u suradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i suradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transefrom osobe državljanina BiH sa sirijskog ratišta protiv kojeg Tužilaštvo BiH provodi istragu zbog kaznenih djela Organiziranje terorističke skupine iz članka 202.d st. 2. u svezi sa člankom 201. KZ BiH i Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162 b st. 2) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u svezi sa kaznenim djelom – Terorizam iz članka 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Protiv ove osobe je raspisana međunarodna potjernica po Naredbi Suda BiH i protiv istog je doneseno Rješenje o određivanju pritvora i isti je od strane službenika Sudske policije Suda BiH sproveden u Pritvorsku jedinicu Suda BiH, te će protiv njega biti nastavljen kazneni postupak u skladu sa zakonom.

“Tužilaštvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provođenju zakona i međunarodnih obveza u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na suradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvu SAD u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti”. (tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here