TV duel Milanovića i Grabar-Kitarović: Ponovo im BiH u srcu, govorili i o Komšiću

0
176

Kandidati za poziciju predsjednika Hrvatske Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović su u televizijskom duelu na RTL-u odgovarali na pitanja u sklopu pet tematskih cjelina, a uz ostalo su davali odgovore na pitanja o BiH i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

Grabar-Kitarović je po ko zna koji put ponovila kako je Komšić legalno izabran predstavnik BiH, ali nelegitimno, na šta je Milanović replicirao kako je kao premijer uvijek bio tu za Hrvate iz BiH.

“Kad je gorjelo, bio sam dolje. Komšića znam godinama, kritizirat ću ga. Problem je to, on bi trebao biti biran od Hrvata”, kazao je Milanović.

Grabar-Kitarović je odgovorila kako joj je neobično njegovo stajalište, budući da je 2010. godine žestoko podržavao Komšića.

Milanović je potvrdio da ga je tada podržavao, ali da mu je godinu dana nakon toga rekao da se to ne radi tako.

“Ja sam to radio kao politički lider, ne znam gdje ste vi bili tada. Predstavnike hrvatskog naroda trebali bi birati oni koji se etnički definiraju kao Hrvati”, istakao je Milanović.

Na konstataciju voditelja televizijskog duela da su u BiH uglavnom birači HDZ-a i na pitanje kako će ih razuvjeriti da glasaju za njega, Milanović je odgovorio: “Izgleda nikako.”

“Ne zamjeram. Tu sam da pomognem. Kad je trebalo dati milione kuna, bili smo tu. Ulagali smo u niz projekata, targetirano, katoličke škole. Moje srce je mirno”, istakao je on.

Grabar-Kitarović je replicirala, kazavši svaka čast za to.

“Bilo bi dobro da ih malo više slušate. Vi ih držite drugorazrednim državljanima, želite im oduzeti biračko pravo”, kazala je ona.

Milanović je konstatovao da to nije rekao, na šta je Grabar-Kitarović odgovorila da se bori za BiH i birače.

“Već godinama se zalažem da BiH uđe u akcijski plan za članstvo u NATO-u”, istakla je ona.

Milanović je kazao kako smatra da nije bilo optimalno kada je predsjednica išla u posjetu turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

“To antagonizira, radi štetu Hrvatima, to niste namjerno radili, to ja ne bih radio”, istakao je Milanović.

Milanović je tokom trajanja televizijskog duela bio sve vrijeme dominantniji od Grabar-Kitarović, piše Klix. (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here