Tuzlanski radnici: Ako “Aluminij” dobije novac, izaći ćemo na ulice

1
275

Radnici uništenih firmi s područja Tuzlanskog kantona ponovo su na ulicama. I ove srijede u blizini zgrada pravosudnih organa traže pravdu. Dugogodišnji kriminal u GIKIL-u, propast Aluminija, Polihema, Livnice čelika, Aide, Fortune, Tvornice transportnih uređaja i brojnih drugih preduzeća, slika je privrede u Bosni i Hercegovini.

U GIKIL-u je, prema dokazima Tužilaštva, kriminal prisutan 16 godina. Primjeri su i brojne neuspješne privatizacije u zemlji, hiljade radnika ostale su bez egzistencije. Pravnici napominju da je to direktno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Iz Sindikata solidarnosti poručili su da će, ukoliko Vlada Federacije odobri novčana sredstva iz budžeta za pomoć mostarskom Aluminiju, izaći na proteste.

Kako navode, u najmnogoljudnijem kantonu desetine firmi je uništeno, a hiljade radnika ostale su na ulici. Sve se to, dodaju, događalo naočigled svih nivoa vlasti. Pozivaju predstavnike vlasti na sankcionisanje odgovornih.

Download PDF

1 komentar

  1. Kakve veze ima Aluminij sa vama. E baš niste normalni. Vi protestujete 20 godina i sada vam kriv Aluminij. Đe su vam damu da razvalite ove “nase”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here