Tuzlanski Jevreji: Heraus (van)!

5
1764

Ne morate pitati, a možete, predsjednicu Jevrejske opštine Tuzla gđu Marinu Rajner da biste saznali da je toj opštini, tj. šačici preostalih tuzlanskih Jevreja, što Sefarda što Aškenaza, čiji je sada broj čak višestruko manji od broja grobova njihovih sunarodnjaka na Bukovčiću, indirektno “preporučen” tihi egzodus od strane Gradske uprave Tuzla. Kada i ne bi bilo istinito, a jeste, bilo bi strašno i nepodnošljivo.

Naime, radi se o tome da je Grad Tuzla višestruko utužio Jevrejsku opštinu zbog neplaćanja mjesečnog najma od “nevjerovatnih” 75 KM minijaturnog prostora u gradskom vlasništvu u Hotelu “Tuzla” i da su zatezne kamate gotovo udvostručile glavnicu duga. Da bi stvar bila još tužnija, već kada nije smiješna, u pitanju je osnovni dug od cca 1000 KM, i podrazumijevajući da Grad direktno godišnje “izdašno” finansira ovu zajednicu sa nula KM, jasno je da je u pitanju besparica kao što je bjelodana i homofobična poruka oficijelne Tuzle ovoj grupi naših sugrađana da su nepoželjni, barem kroz ovaj primjer. Teško da ovakav opasan i neprimjeren skandal a uskogruda, krajnje netolerantna i ohola “politika” ima neke veze sa stvarnom Tuzlom i Tuzlacima. Doduše, nije ni prvi, ni zadnji.

Sasvim je suvišno govoriti o prebogatoj historiji i ogromnom značaju Jevreja za naš grad od vremena turske i austrougarske okupacije i o njihovom strašnom stradanju u vremenima holokausta putem njemačkog nacizma i ustaškog fašizma NDH. Dovoljno je posjetiti Jevrejsko groblje na Bukovčiću i, pored navedenog, konstatirati njegovu nikada profesionalno do kraja vererificiranu ogromnu kulturološko-historijsku dimenziju i poražavajuću zapuštenost do propadanja. Osjećaj srama, jeze i neizbježnih historijskih refleksija upotpunjuje i, uglavnom, ograda od bodljikave žice.

Naravno da niti u ovom slučaju ne bi bio problematičan pristup egalitarnosti bijede iliti “jednakosti u siromaštvu”. Međutim, samo u usvojenom prijedlogu beskrajno specifično rastrošnog budžeta Grada Tuzle za 2018. godinu sa više od 55 miliona KM, planirano je i 70 hiljada KM za “kulturne institucije državnog značaja” u Sarajevu, budžetska rezerva tj. gradonačelnikova “kasica-prasica” od 50 hiljada KM, Sinanova “pravda” bez pomirenja vrijedna 70 hiljada KM, grant-pomoć Zajednici Roma 40 hiljada KM, te još povelika hrpa poprilično politikantsko-fiskalnih i sličnih nepodopština.

Tu nema Jevrejske opštine Tuzla, ali ima višemilionski “vrijedna” cijela pravobranilačka služba, ili šta još sve ne, da po svaku cijenu “brani” interese Grada sudski proganjajući krovno, uskoro bez krova, udruženje nekolicine preostalih naših sugrađana Tuzlaka-Jevreja. Ako je to usud, neka je onda naš zajednički: odgovornost je naša a krivnja “bogohulnika” iz zgrade 2. korpusa. (Piše: Derviš ČIČKO)

Download PDF

5 Komentari

  1. Pa nije maj*un djaba sa kacavendom glava uz glavu…imamovic antifasista pa to porumenis od sramote ko nas predstavlja.vidim hoce da upamcen kao najbolji nacelnik u istoriji tuzle. idi bu*alo lijeci se mirnes ti je dao dijagnozu davno na vijecu

  2. Jevrejsko groblje na Bukovčiću je još jedan primjer katastrofalnog odnosa Grada i gradske vlasti prema kulturno-historijskim spomenicima, to jest monumentu neprocjenive kulturne vrijednosti. Umjesto da bude spomenik nulte kategorije, to groblje predstavlja jad, bijedu i nebrigu gradske vlasti prema historiji Tuzle i ljudima jedne nacionalnosti koja se skoro ugasila u ovome kraju.
    Obraslo u travu, oštećeno nebrigom i zubom vremena, te opojasano žicom, što reći? Za plakati je! Možda je isuviše grubo praviti uporedbu sa nekim prošlim, mračnim vremenima, ali simbolike ima.
    Jedno je sigurno, ko se tako odnosi prema prošlosti, ko ima selektivan, umišljen i tvrdoglavo svoj odnos prema kulturnim vrijednostima ovoga Grada, pri tome i ne uvažava mišljenje struke i ne osluškuje glas naroda, budućnosti nema!

  3. A tek imovina naših nekad sugrađana Jevreja.Fašisti su ih u tom crnom ratu odveli u smrt.Ali nisu odnijeli njihove nekretnine.Je li ikad iko pokrenuo inicijativu za izgradnju Sinagoge koja je spaljena i srušena u ratu.”Zvijezda” apoteka na korzu je pripadala Jevrejinu.To sam pročitao u knjizi “Bosanski kontrapunkt.Sad se ne zove “Zvijezda”,Bog zna kolika je vrijednost nepokretne , nacionalizovane imovine Jevreja u Tuzli.POSTOJIE ILI POSTIJI PRAVNI NASLJEDNIK KOJEM TU IMOVINU TREBA VRATITI.

    • Generalno negativistički odnos lokalnih vlasti prema preostalim Jevrejima u Tuzli, tj. našim sugrađanima, samo je šlagvort i za tretman svih ostalih. Kod nas su osnovna kolektivna prava i prava pojedinaca samo “smokvin list” na utilitarnom putu osvajanja političke vlasti. U tom smislu, lokalni političari šačicu Jevreja u našem gradu doživljavaju kao sasvim minornu ciljnu izbornu skupinu i tako se odnose i prema svim drugim sličnim manjinskim entitetima po razniraznim osnovama. Naravno da je to katastrofična diskriminatorska politika u Tuzli, koja se prigodno svečarsko-karnevalski cinično pokušava etablirati kao jedini preostali azil normalnosti i tolerancije u BiH. Naravno, višekratne lokal-izborne pobjede ostvarene na toj osnovi ne bi smjele biti uzete kao alibi nečinjenja kao do sada. A jesu.

  4. Postovana gospodo iz Jevrejske opstine Tuzla! Mogu li vas zamoliti da mi potrazite i posaljete fotografiju glumice Tereze Fogl Pleciti koja je svoju penziju zavrsila u Tuzlanskom pozoristu jos 1958.g.? Radila je i u CG . Zelim vam da sadasnje probleme rijesite na dobro vaseg saveza. moj mail masjapopovic@ gmail.com. unaprijed mnogo zahvalan. Istoricar Marko Popovic Budva

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here