Tuzlanska oftalmologinja, dr Amra Nadarević – Vodenčarević, primila zahvalnicu SOE

0
745

Na zvaničnoj ceremoniji u Nici, Tuzlanka, Amra Nadarević – Vodenčarević je trebala primiti zahvalnicu, te mali poklon od SOE. Međutim, zbog leta koji je bio rezerviran za jučer, ovu zahvalnicu, tuzlanskoj oftalmologinji Doma zdravlja Tuzla, zahvalnica je uručena jučer. Pored učešća na Kongresu, Amra je u Nici  prezentirala rad  “Frequency of eyelid neoplasia in region of Tuzla”, koji je pisala uz pomoć tuzlanskih ljekara: Mufida Burgića, Musfaha Burgića i Ermine Iljazović.

-Ponosna sam sto sam bila prva iz BIH koja je bila u komitetu za mlade Europskog udurženja oftalmologa. Ponosna sam što sam prije 2 godine na Skupštini bila izabrana među pet osoba koje su činile SOE-YO committee (Velika Britanija, Španija, Srbija, Danska i Češka)- kaže dr Nadarević – Vodenčarević.

Amra je ove godine, zbog privatnih obaveza odustala od kandidature, ali, bez obzira na to, ostaje u newsletter timu.

-Nadam se da će neko od mladih kolega iz BiH nastaviti gdje sam ja stala. Međutim i dalje sam tužna jer BiH nije član EBO (European Board of Ophthalmology) i zbog toga sva vrata fellowshipova (stipendija, subspecijalizacija) su skoro zatvorna- kaže oftalmologinja, Amra i dodaje da se BiH mora probuditi što prije, ukoliko želi da nas svi ne zaobilaze.

Ipak, kako kaže, individualci još uvijek uspiju prezentirati BiH, što je za svaku pohvalu. Rade to punog srca i na jako dobar način, ali su to samo pojedinci.

– Moramo se okrenuti EU. Vozovi nam prolaze. BiH je mala zemlja koja je lijepa, bogata resursima, kako kulturnim, privrednim, tako i intelektualnim. To svakodnevno dokazuju naši mladi koji nakon školovanja napuštaju svoju zemlju, jer se u njoj ne mogu zaposliti, a kamoli na bilo koji način dokazati, kaže dr Nadarević.

BiH nije član UEMS-a (European Union of Medical Specialist koje pruža zaštitu svim specijalistama), jer treba popuniti aplikaciju i plaćati godišnju članarinu (2000 eura) za što država nema sluha, ali zato ima za najjače vozne parkove, kaže dr Nadarević.(ak,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here