Tuzlaci su prije 26 godina odlučno rekli ne agresiji i okupacij (Foto)i

1
492

Nizom aktivnosti danas je u Tuzli obilježen 4. april koji je okarakterisan kao značajan datum u novijoj historiji ovog grada.
Prije tačno 26 godina tadašnja Skupština Opštine Tuzla na trećoj hitnoj sjednici donijela je odluku o organizovanom pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Delegacija Gradske uprave Tuzle predvođena gradonačelnikom Jasminom Imamovićem položila je vijenac na spomen-ploči na zgradi nekadašnjeg Radničkog univerziteta, a potom i cvijeće na spomeniku Partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle i BiH u periodu od 1992. do 1995. te spomeniku civilnih žrtava rata na Slanoj Banji.

Potom je upriličena svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzle za vrijeme kojim je još jednom ukazano na historijske činjenice vezane za 4. april 1992. godine.

Tog dana su odbornici tadašnje Skupštine Opštine Tuzle donijeli jednoglasnu odluku o pružanju organizovanog otpora agresiji na BiH, odnosno da se Tuzla i BiH od agresije brane na zakonit način.

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić u razgovoru za Klix.ba 26 godina kasnije je rekao da je 4. april pokazao kako se Bosna i Hercegovina u vrijeme agresije mogla braniti na jedan drugačiji način, mnogo lakše i efikasnije.

“Mislim da su odluke koje su ovdje donesene 4. aprila 1992. godine faktički pokazale da smo samo poštovali Ustav BiH i zakone ove države te da smo podigli teritorijalnu odbranu u vrijeme kada se za takvim potezom ukazala potreba. Ovom prilikom se zahvaljujem svim građanima Tuzle koji su prihvatili odluke donesene tog 4. aprila, kao i saradnicima koji su svojim radom pokazali kako se mogla braniti Tuzla”, rekao je Bešlagić.

On je naglasio da mu je žao što veliki broj građana Tuzle ne zna šta se desilo 4. aprila 1992. godine.

“Ukoliko se nešto ne poduzme bojim se da će sve to potonuti u zaborav. Samim zaboravom dolazimo do prijetnje da nam se sutra mogu desiti iste stvari”, zaključio je Bešlagić.

(Klix, Foto: TL)

Download PDF

1 komentar

  1. Nece dati imamovic da se zaboravi dokle god bude budala da slusaju njegovu pricu kako ga je selim poslao u kolonu da pogine i spaye tuzlu ali na srecu tuzlaka on nije poginuo a tuzla je zshvaljujuci njemu spasena

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here