Tuzlaci se okupili na Kapiji: Srbijo, ne ismijavaj našu bol (Foto)

0
1297

Brojni građani Tuzle danas su se okupili na Kapiji – mjestu stradanja mladosti 25. maja 1995. godine, kako bi podsjetili na stravično dešavanje, ali i iskazali protest zbog objavljivanja knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” autora Ilije Brankovića koja negira počinjeni zločin.
Knjiga Ilije Brankovića “Tuzlanska kapija – režirana tragedija”, nastala uz podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije, stvorila je gorčinu kod građana Tuzle, ali i otvorila ranu kod preživjelih žrtava masakra koji je počinjen pod naredbom Novaka Đukića, što je potvrdila i presuda Suda BiH, kojom je on osuđen na 20 godina zatvora.

 

“Niko iole normalan, trezven i objektivan ne može šutjeti na objavljenu sramnu knjigu. Pored činjenice da je dozvoljeno ukoričenje negiranja monstruoznog ubistva tuzlanske mladosti, najgora je ipak spoznaja kako je knjiga koja na najgrublji mogući način omalovažava najveći ratni zločin u historiji Tuzle, dobila direktnu podršku Srbije, odnosno državnog ministarstva”, kazao je Adi Selman, iz Vijeća mladih Tuzle.

Predsjednik Udruženja 25. maj Edin Hurić preživio je masakr na Kapiji u Tuzli, a danas je istakao da nije prvi put da Srbija proziva dešavanja u centru ovog grada, okarakterišući osuđenog ratnog zločinca kao nevinog čovjeka.

“Po ko zna koji put govorimo da Đukić nije osuđen samo zato što se to nekome prohtjelo, već na osnovu materijalnih dokaza iznesenih u Sudu BiH u dvostepenom suđenju. Na ovaj način pozivam Aleksandra Vučića i pitam ga da li podržava ratne zločince koji slobodno šetaju ulicama Beograda i drugih gradova? Ne znam zašto se dešava da s jedne strane pruža bratsku ruku, pomirenje i saradnju, a s druge otvoreno finansira pravljenje makete Kapije i dva puta izdavanje knjige od istog autora. Čemu sve ovo vodi? Nećemo moći krenuti dalje ako ćemo prikrivati zločine. Jedini način je da srbijanske vlasti priznaju počinjene zločine te da je na Kapiji ubijena 71 mlada osoba, a više od 200 ih je ranjeno”, naveo je Hurić.

Tuzlaci su danas poslali i protestno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić te ih pozvali da naprave prvi korak ka suživotu i miru te zajedničkom i dobrosudsjedskom životu, tako što će ratnog zločinca Novaka Đukića konačno izručiti BiH. (Klix, foto:TL)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here