Tuzlaci najvećim burekom i porcijom ćevapa oborili Guinnessov rekord? (Foto)

0
2781

Agencija Kreativa marketing organizovala je danas u Tuzli manifestaciju „Tuzla gastro show“ čija je glavna atrakcija bilao pravljenje najveće pite i porcije ćevapa na svijetu za Guinnessovu knjigu rekorda.

Jesu li tu tome uspjeli, znat će otprilike za tri mjeseca, ali današnja priredba privukla je na Trgu slobode veliki broj građana. Sa zanimanjem, ali i željom da kušaju jela, pratili su nastanak pute teške 650 kg i porcije sa 1.500 ćevapa.

– Dimenzije bureka su 6×5 metara. U pripremi i pečenju bureka sudjelovalo je 14 ljudi. Dužina jufke je 1.500 metara i izazov je bio pripremiti sve ovo, kao i njegov sam prevoz za koji smo koristili specijalno vozilo – izjavio je novinarima Omer Isović iz Agencije Kreativa marketing.

Podsjetio je da je prije BiH u Sloveniji napravljen burek prečnika pet i po metara i kao takav ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda. Pokaže li se da je danas u Tuzli sve bilo prema propozicijama čuvene knjige rekorda, Tuzlaci će osjetno nadmašiti rekord Slovenaca.

Organizatori kažu da je stvarni cilj manifestacije promocija domaćih proizvoda, te da se burek i ćevapi zaštite kao nacionalno jelo u BiH.

Danas pripremljeni burek dijeljen je građanima, ljekarima, vatrogascima i policajcima, odnosno dežurnim službama koje se brinu za sigurnost građana.

U okviru ove manifestacije predstavljena je i nagrada “Zlatno zmajevo srce” za doprinos i rezultate ostvarene u svom polju djelovanja. To je priznanje dodijeljeno Edinu Džeki, Zvjezdanu Misimoviću, Enisu Bešlagiću, te Vedadu Ibiševiću. (Txt i foto: TuzlaL!VE.ba, Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here