Tuzla: U Gradskom parku otvoren “Kaleidoskop art” (Foto/Video)

0
644

U sklopu 10. međunarodnog festivala „Kaleidoskop“, koji će kao dio manifestacije „Ljeto u Tuzli“, trajati do 22. jula, u centralnom Gradskom parku danas je otvoren „Kaleidoskop art“, mali sajam umjetničkog i poduzetničkog stvaralaštva.

Na dvadesetak štandova izloženi su razni predmeti, od umjetničkih slika, sukulenata, terarijuma, modnih predmeta i rekvizita, suvenira, pa do raznorazne bižuterije, igračaka, magnetića i koječega drugog.

Prema riječima Dajane Bakić, članice Organizacionog odbora „Kaleidoskopa“, nakon javnog poziva odazvali su se i izložili svoje stvaralaštvo umjetnici i poduzetnici iz Tuzle, Bijeljine, Lukavca i drugih mjesta s područja sjeveroistočne Bosne.

– “Kaleidoskop” je međunarodni festival koji povezuje mlade umjetnike iz različitih sredina i pruža priliku za zajedničko djelovanje u umjetnosti. Festival ima širi karakter i raznovrsne segmente, počev od muzičkih do plesnih, sa kreativnim radionicama, art marketom, te drugim zanimljivim sadržajima, koji iz godine u godinu postaju sastavni dio programa festivala – izjavila je Bakić za TuzlaL!VE.ba

Među izlagačima posebnu pažnju plijeni štand Amije Pjević i Faruka Salkovića iz Tuzle, pred kojim je skoro uvijek najveća gužva.

– Amina i ja bavimo se izradom sukulenata i ukrasnih saksija od ljepila i kamena. Osim saksija koje su više namijenjene za vani, avlije i balkone, bavimo se i izradom tzv. terarijuma koje, opet, ukrašavamo sukulentima i koji su naimjenjeni za dnevne boravke, kancelarije i druge prostore. Mnoge od ovih biljaka imaju ljekovita svojstva, a u našem narodu najpoznatija je čuvarkuća, koju posjetioci zaista traže – kaže Salković.

Gradska uprava je izlagačima osigurala besplatne štandove, ali ne i prostorije za smještaj izloženih predmeta, kada se „sajam“ zatvori oko 22 sata.

– Ovo je drugi “Kaleidoskop” na kojem izlažemo. Bili smo vrlo zadovoljni odzivom prošle godine i nadamo se da će tako biti i ove godine – dodaje Amina Pjević iz želju da ih vrijeme posluži, jer ako padne kiša, sve moraju brzo skloniti, a to je onda propao dan.

“Kaleidoskop art” je otvoren od 10 do 22 sata, a trajat će koliko i Festival – do 22. jula. (F, tl – Foto: Miroslav Petrović)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here