Tuzla: Proglašeno stanje prirodne nesreće

0
368

Večeeras je držana vanredna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite na kojoj je razmatrana aktuelna situacija na području grada Tuzle, uzrokovana obilnim kišnim padavinama.

Gradski štab civilne zaštite je konstatovao slijedeće da su nanosi iz vodotoka bili ogromni i uz veoma slabu protočnost, došlo je do izlijevanja vodotoka i nastupanja materijalne štete velikih razmjera, pri čemu je potrgan dio vodovodne mreže, oštećeni su pojedini mostovi, dijelovi korita i ceste na području grada Tuzle i po izvještaju sa terena ugroženo oko 50 objekata;

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kišne padavine se očekuju još najmanje u pet narednih dana odnosno do petka, 7. juna godine.

Aktivirano je desetak klizišta na području grada Tuzle, a u narednim danima zbog najave novih kišnih padavina realno je očekivati i druga klizišta.

Nakon razmatranja cjelokupne situacije usvojena je odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplave, a Gradski štab civilne zaštite Tuzla usvojio je slijedeće zaključke:

Da se odmah pristupi čišćenju vodotokova, opravci oštećenih mostova, puteva i druge infrastrukture, kao i da se pristupi sanaciji odrona i klizišta, te nastavi sa svim drugim aktivnostima na otklanjanju posljedica na terenu i sprječavanju eventualnih daljnjih štetnih posljedica, do kojih može doći u narednim danima.

Da JKP Komunalac Tuzla, nastavi sa odvoženjem otpada iz poplavljenog područja, a JKP “Vodovod i kanalizacija“Tuzla nastavi sa poslovima oko saniranja štete na vodovodnim cijevima kako bi se što prije uspostavilo normalno vodosnabdijevanje, te do tada vrši prevoz vode cisternama.

Da JP Veterinarska stanica Tuzla, nakon čišćenja stambenih i pomoćnih objekata izvrši dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju i deviperizaciju (DDDD).

Pozvati savjete MZ da animiraju građanje kako bi se uključili i preventivno djelovali na sprječavanju potencijalne štete, kao i da upoznaju građane sa aktivnostima koji će se provesti na popisu nastale štete i pristupe prikupljanju podataka i obradi na obrascu PR-Š, koji će dostaviti Komisiji za procjenu štete grada Tuzla.

Komisia za procjenu štete grada Tuzla treba hitno da formira dvije potkomisije koje će krenuti odmah sa popisom štete na terenu, zaključeno je. (tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here