Tuzla: Prioriteti vakcinacije u TK propisani su sa federalnog nivoa

Vlada TK nastojati da u svojoj režiji nabavi određenu količinu vakcina iz kojih bi se onda mogle vakcinisati i neke neprioritetne grupacije

0
158
Sastanak Koordinacionog tima za Covid-19 (Press TK)

Domovi zdravlja i druge zdravstvene ustanove koje su u procesu raspodjele vakcina dobile određene količine za vakcinaciju stanovništva, moraju se pridržavati prioriteta propisanih od Zavoda za javno zdravstvo FBiH, rečeno je na danas održanom sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19.

Kako je istaknuo premijer Kantona Kadrija Hodžić, „eventualno odstupanje od prioritetnih grupacija je razumljivo ukoliko se radi o hroničnim bolesnicima i bolesnicima karakterističnih oboljenja“.

Premijer je napomenuo i da kršenje ovih prioriteta predstavlja krivično djelo (!?).

„Mi smo prije nekoliko sedmica inicirali da u prioritetne skupine uvrstimo medijske djelatnike i ta naša inicijativa je blokirana upravo jasnim stavom Federalnog Kriznog štaba i Zavoda za javno zdravstvo FBiH“, zaključio je premijer Hodžić, te najavio da će Vlada Tuzlanskog kantona nastojati da u svojoj režiji u vrlo skoro vrijeme nabavi i određenu količinu vakcina iz kojih bi se onda mogle vakcinisati i određene grupacije koje nije definirao Federalni krizni štab.

„Nažalost mi dobivamo izuzetno male količine vakcina i svi problemi u smislu prioritetnih skupina za imunizaciju proističu upravo iz broja pristiglih vakcina“, rečeno je danas.

Do sada je pristiglo ukupno skoro 16.000 vakcina, te je s tim brojem Tuzlanski kanton drugi u Federaciji BiH po broju vakcinisanih građana.

Kako je danas istaknula Maida Sarihodžić, „ove sedmice očekuje se da u Tuzlanski kanton pristigne još 7.000 vakcine Astra Zeneca, te oko 1.300 vakcina Pfizer, od čega će oko 5.000 vakcina Astra Zeneca biti namijenjeno za revakcinaciju“.

Kada je u pitanju trenutna epidemiološka situacija, danas je konstatovano da se i dalje bilježi par broja novooboljelih.

„U proteklih 7 dana imamo oko 5% pozitivnih u odnosu na broj testiranih osoba, a trenutno je pozitivno 297 osoba na području našeg kantona“, kazao je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Tokom sastanka bilo je govora i o online platformi za prijavu građana za vakcinaciju, te je rečeno da će se ovih dana započeti i pozivanje građana koji su se ovim putem prijavili za vakcinaciju, saopćeno je iz Vlade TK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here