Tuzla: Počinje 8. TFF

0
228

Osmi Tuzla film festival počinje u danas, 12. oktobra i trajat će osam dana. U periodu od 12. do 19. oktobra, publika će imati priliku da pogleda preko 90 filmova i to u pet kategorija: dugometražni, kratki igrani, dokumentarni, animirani i future generation short films.

Otvaranje i ovogodišnjeg Tuzla film festivala dešava se u Bosanskom kulturnom centru Tuzla sa početkom u 19:30 sati. Film koji će svečano otvoriti 8. Tuzla film festival je filmski hit „Taxi Blues“. U pitanju je urnebesna komedija u režiji Miroslava Stamatova.

“Stiglo je oko 1000 filmova ove godine na adresu Tuzla film festivala, a preko 90 je odabrano za gledanje. Veliki broj gostiju dolazi na otvaranje festivala, pored ekipe iz fima Taxi blues dolaze i poznati glumci, reditelji i producenti iz Hrvatske i Srbije.” – kazao je Boris Balta, direktor TFF.

Projekcije ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala održavat će se u tri sale: Bosanskom kulturnom centru – svečano otvaranje i školske projekcije; Narodno pozorište – dokumentarni i dugi igrani filmovi i kino Kaleidoskop – animirani, krataki igrani i FGSF.

Organizacioni odbor festivala dodijelit će Priznanje za doprinos u razvoju filmske umjetnosti u Gradu Tuzla kao i nagradu za Životno djelo za doprinos u razvoju južnoslavenske kinematografije.

Ove godine organizira se i Kids Tuzla film festival koji je revijalnog karaktera i trajat će dva dana. Pored toga tu je i zabava za njih koja se dešava u subotu u 16:30 u Centru za ples i rekreaciju. Film koji zatvara ovogodišnji Tuzla film festival je film koji je pokupio brojne nagrade pod nazivom “Honeyland” u režiji Tamara Kotevska i Ljubo Stefanov.Radi se o dokumentarnom filmu.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here