Tuzla: Počast žrtvama holokausta

0
231

Polaganjem cvijeća pred spomenik Suza danas su građani Tuzle i predstavnici Jevrejske općine Tuzla obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Spomenik Suza nalazi se na mjestu gdje je u Drugom svjetskom ratu bio ulaz u staru željezničku stanicu, odakle su tuzlanski Jevreji, Bošnjaci, Hrvati, Srbi i drugi antifašisti u vagonima odvoženi u nacističke logore smrti širom Evrope.

Prisutni su podsjetili da se sjećanje na strahote holokausta treba njegovati, jer se nakon holokausta, u Evropi desio i genocid, u julu 1995. godine u Srebrenici. Općenito, zaključak je da se treba solidarisati sa svim žrtvama u historiji, koje god da su nacije ili religije.

Dan sjećanja na holokaust u Tuzli se obilježava unazad desetak godina i za članove Jevrejske općine Tuzla to je bolan datum, jer se sjećaju svojih predaka i prijatelja.

”Ne daj Bože da se ikome dese užasi poput holokausta i genocida. Porodica mog oca je nestala u Beogradu, očeva dvojica braće i roditelji. Kao dijete se sjećam da ih je tražio Crveni krst, ali nikada nikakav trag o njima nije našao”, kazala je Marina Rajner, predsjednica Jevrejske općine Tuzla.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here