Tuzla: Organizovano potpisivanje peticije za prava žena sa invaliditetom

0
536

U organizaciji Informativnog centra za osobe sa invaliditetom „Lotos“ danas je organizovano potpisivanje peticije u okviru Kampanje za žene s invaliditetom “Vrijeme je za naša prava”.

Kampanja je simbolično organizovana uoči 8. marta, kako bi građani bolje razumjeli probleme sa kojima se svakodnevno susreću osobe sa invaliditetom, a najčešće su to arhitektonske barijere.

„Žene sa invaliditetom su izložene višestrukoj diskriminaciji i mi danas želimo da ukažemo na to, tako je u svim sferama života od obrazovanja i zapošljavanja, ali danas smo posebno odlučili istaći važnost zdravstvene zaštite. Treba da se prilagodi pristup zdravstvenoj zaštiti prvenstveno osiguravanjem arhitektonske pristupačnosti i potrebne medicinske opreme, konkretno ginekološki sto za žene sa invaliditetom.“ – kazala je Adisa Kišić, zaposlenica u IC „Lotos“.

Da arhitektonske barijere i nepristupačnost zdravstvenim ustanovama za osobe sa invaliditetom postoji, svjedoči i Mersiha Fazlić, majka dvoje djece, koja se svakodnevno susreće sa ovim problemima.

“Najviše mi smeta pristupačnost i obrazovanje jer svi znamo da bez obrazovanja čovjek danas nije ništa, a bez pristupačnosti ne možemo nigdje ući niti se informisati, nemamo života. Jednom rečenicom ću vam reći da sam morala privatno ići da se liječim i vodim trudnoće jer nemam pristupačnosti Domu zdravlja.“ – ističe Mersiha Fazlić, članica Udruženja “Lotos”.

Podršku osobama sa invaliditetom dali su i građani, koji, kako kažu, znaju sa kakvim se sve problemima susreću osobe sa invaliditetom.

Iz Udruženja „Lotos“ ističu da imaju podršku sugrađana, koja im svakako znači, a prikupljene potpise, članovi udruženja proslijedit će nadležnim institucijama među kojima je prvo Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona. Nadaju se da će njihov trud, kako kažu, uroditi plodom.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here