Tuzla: Obilježena 42. godišnjica Univerziteta, pogledajte ko su pet “zlatnih” studenata (Foto)

0
964

Svečanom akademijom, pomocijom najboljih studenata i uručivanjem „Zlatne plakete Univerziteta u Tuzli“, te dodjelom priznanja profesorima koji su u protekloj godini izabrani u trajno zvanje redovni profesor, danas je obilježena 42.godišnjica Univerziteta u Tuzli.

Ovom prilikom rektorica Nermina Hadžigrahić poručila je da ovaj univerzitet predstavlja jedan od temelja u oblikovanju visokog obrazovanja u BiH.

-Mišljenja sam da svaka visokoškolska ustanova u našoj zemlji treba da ima vodeću ulogu u društvu, jer obrazuju mlade ljude, odnosno intelektualce, na kojima počiva budućnost zajednice. Mnogo je poteškoća i izazova iza nas, a mnogo toga nas čeka i u budućnosti. S time se trebamo boriti. Nadam se da će Univerzitet u Tuzli i u budućnosti zauzimati onu poziciju koju zaslužuje – rekla je rektorica Hadžigrahić.

Među brojnim gostima na svečanoj akademiji bio je i rektor Univerziteta u Mostaru, Zoran Tomić, koji je čestitao obljetnicu kolegama s Univerziteta u Tuzli, rekavši da su 42 godine postojanja potvrda bogate tradicije razvoja visokog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada

-Univerzitet u Tuzli generator je razvoja ovog dijela BiH i s te strane igra važnu ulogu u oblikovanju bh. visokog obrazovanja i naučnog istraživanja, te kao takav je jedan od nezamjenjivih, vidljivijih i prepoznatljivijih u BiH – kazao je Tomić.

Na današnjoj svečanoj akademiji uručene su i „Zlatne plakete“ Univerziteta u Tuzli, a dobilo ih je petoro studenata koji su za vrijeme školovanja postigli izvanredne rezultate s prosječnom ocjenom iznad 9,9. To su: Jasmina Kavgić (Ekonomski fakultet), Selma Begić (Filozofski – smjer žurnalistika), Asmir Džidić (Elektrotehnički fakultet), Rasma Kurtović (Pravni fakultet) i Samir Ustalić (Rudarsko-geološki i građevinski fakultet).

-Zlatna plaketa je dokaz da se trud isplati. Smatram da je ovo podsticaj i za sve studente koji će u životu konstantno učiti i nadograđivati se. Nagrada koja slijedi nakon ovoga je besplatno školovanje na Univerzitetu u Tuzli, što ću svakako iskoristiti – kazala je Selma Begić, diplomirana žurnalistica. (tl, a.b.)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here