Tuzla: Najveća volonterska akcija čišćenja ilegalnih deponija

0
264

U Tuzli će 20. septembra 2019. godine biti održana osma terenska volonterska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“. Riječ je o najvećoj volonterskoj akciji u istoriji naše zemlje posvećenoj prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija otpada u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti.

Projekat je dio svjetske kampanje, a u našoj zemlji je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama učestvovalo više od 180. 000 volontera.

Osma terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada biće provedena na nekoliko lokacija u užem gradskom jezgru, ali i na području okolnih mjesnih zajednica. Riječ je o lokalitetu poznatnog izletišta „Ilinčica“, parka „Slana Banja“, vidikovca „Kicelj“, mosta u blizini bivše Livnice, parka kod BKC-a, kao i lokaliteta u mjesnim zajednicama Pasci, Mramor, Simin Han, Kiseljak, Lipnica, Breške, Slavinovići, Solina i Dobrnja. Za sve volontere, učesnike terenskih aktivnosti, osigurane su vreće, rukavice i osvježenje.

-Ovaj projekat ne samo da daje priliku građanima Grada Tuzla da kroz direktnu participaciju u terenskoj akciji daju doprinos očuvanju naše zajednice, nego i mogućnost da učestvuju i u organizacionim aktivnostima projekta, putem prijave ilegalne deponije otpada. Upravo na takav način, ovogodišnja terenska akcija će biti proširena na lokalitete širom Grada Tuzla i na tome smo neizmjerno zahvalni svim ekološki osviještenim pojedincima, povjerenicima mjesnih zajednica, učenicima osnovnih i srednjih škola i aktivistima nevladinih organizacija, izjavio je Adnan Imamović, izvršni koordinator projekta „Let’s Do It Tuzla“.

U proteklom periodu, Organizacioni odbor projekta „Let’s Do It Tuzla“ pozvao je sve građane da prijave ilegalnu deponiju otpada, odnosno područje zagađeno ilegalno deponovanim otpadom, koje predstavlja potencijalnu lokaciju koja bi bila uvršena u ovogodišnji plan čišćenja.

-Kao i prethodne godine, ovogodišnjom terenskom akcijom čišćenja ilegalnih deponija otpada obuhvatićemo šire područje Grada Tuzla, uključujući i veliki broj rubnih mjesnih zajednica. Na taj način nastojimo uključiti što veći broj volontera i lokacija, kako bi se broj ilegalnih deponija u našem gradu sveo na minimum. Bitno je napomenuti da su angažovane sve relevanatne nadležne službe s ciljem osiguranja bezbjednosti naših volontera prilikom čišćenja ilegalnih deponija otpada i zelenih površina. U ovom trenutku već možemo potvrditi da će u akciji učešće uzeti preko hiljadu volontera svih starosnih skupina, koji se nalaze na našim evidencijama, a očekujemo da će taj broj rasti do dana akcije, izjavila je Selma Omerović, terenski koordinator projekta „Let’s Do It Tuzla“.

Organizatori naglašavaju da svi volonteri u ovoj terenskoj akciji učestvuju na sopstvenu odgovornost, zbog čega se preporučuje striktno praćenje instrukcija koje će dobiti od ovlaštenih lica na terenu.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here