Tuzla: Međunarodni dan majki i majčinstva obilježen “Malim bazarom” (Foto)

0
686

Međunarodni dan majki i majčinstva (Majčin dan) članice Nove ženske inicijative (NŽI) iz Tuzle obilježile su, između ostalog, prodajnom izložbom rukotvorina pod nazivom „Mali bazar“, postavljenoj na poznatom mostu s kipovima.

Koordinatorica programa vezanog za obilježavanje Majčinog dana i organizaciju „Malog bazara“, Alisa Salković, podsjetila je u razgovoru za naš portal da je ovo treći put da se organizuje prodajna izložba rukotvornina, kao i da se Majčin dan obilježava svake druge nedjelje u maju.

– Majčin dan se u svijetu obilježava 110 godina, a mi smo prvi u BiH koji taj dan praznujemo na ovaj način, odnosno, bazarom na mostu s kipovima. Manifestacija ima i humanitarni karakter, jer ćemo novac od zakupa tezgi i prodaje radova naših članica donirati majkama djece u hospisu. Na ovaj način želimo doprinijeti da se kult majke vrati na pijedestal kakav zaslužuje i da podsjetimo građane na simboliku i ljepotu dana koji bi svi trebali slaviti – kazala je Salković.

Među izlagačima su se prvi prvi put našli i učenici i nastavno osoblje Osnovne škole „Brčanska Malta“ iz Tuzle, koji su se obilježavanju ovog dana pridružili brojnim radovima, počev od likovnih do ručnih.

Nastavnica Munevera Rahmanović, koja je zajedno s kćerkom Ajlom, srednjoškolkom, brinula da radovi učenika i nastavnika nađu put do kupaca, objasnila je da se škola uključila u obilježavanje Majčinog dana zahvaljujući prijateljici Merimi Hasić, inače, članici NŽI.

– Naši učenici i nastavno osoblje s oduševljenjem su pristali da sudjeluju u izradi brojnih radova koji su našli mjesto na dva prodajna štanda. Zadovoljni smo zanimanjem posjetilaca i prodajom što će biti stimulans za buduće, još bogatije nastupe na „Malom bazaru“ – istakla je nastavnica Rahmanović.

Predsednica NŽI, Amela Hajvaz, podsjetila je zbog čega se „Mali bazar“ organizuje na mostu s kipovima, koje krase četiri kandelabra najpoznatijeg tuzlanskog kipara, Franje Ledera.

– Prije dvije godine predložili smo Gradskom vijeću i ponudili projekat, da se stari most s vrijednim kipovima obnovi i pretvori kao nekad u mjesto okupljanja građana. Inicijativa je jednoglasno usvojena, ali dalje od toga se nije otišlo. Više puta smo tražili odgovor od vijećnika dokle se došlo s realizacijom, no nikada nismo dobili odgovor. Nećemo odustati i bit ćemo uporni da se ova lijepa ideja ostvari – naglasila je Hajvaz.

Lijepo vrijeme izmamilo je i dovelo na „Mali bazar“ brojne Tuzlake. Neki su došlo da kupe ono što im je zanimljivo, dok su drugi došli da se vide i “proćaskaju” s prijateljima.

Vjerenici Amina Pjević i Faruk Salković, inače studenti “pri kraju”, sudjeluju na “Malom bazaru” drugi put i ponovo su imali zanimljivu “robu” – sukulente, bižuteriju, ukrasne saksije, vazne…

– Zadovoljni smo prodajom, jer ovo što radimo ujedno je i ono što volimo, tako da spajamo ugodno i korisno – rekli su našem reporteru.

Manifestaciji Nove ženske inicijative danas se pridružio menadžment Pekare “Kabil”, donirajući svim izlagačima i učesnicima “sajma” ukusne sendviče i slasne “mafine”. (tl, Foto: Miroslav Petrović)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here