Tuzla: Goli brijeg, stvarno ostade go! (Foto)

1
854

Još jedna tuzlanska ulica ostade bez svoga blaga, kocke! Tako je kocka nestajala sa Korza, ispred sadašnje, kako se sada zove popularno Gradske kuće (nekadašnje Komande 2. Korpusa), iz Kule, sa Ilinčice, ispred nekadašnje Lesnine i puta za Gradinu od Vodovoda (nekadašnjeg) sada Panonike…

Njom se okitio Trg oslobođenja, koji je djelimično bio pod kockom!

Koji li će sada znameniti dio grada dobiti otuđeno nasljedstvo starih tuzlanskih ulica?

Strašne stvari se događaju u našem gradu, a niko ne reaguje.

Premještaju se spomenici, a grade neki koji sa ovim gradom nemaju ama baš nikakve veze.

Skida se uprno kocka i postavlja asfalt. To valjda radi svita koja se uspjela domoći fotelja u Gradskoj upravi i Vijeću.

Pa pobogu ljudi, jeste li ikada išli u evropske metropole, koje nasljedstvo čuvaju više nego sebe.

Prošetajte Budimpeštom, Pragom, Parizom… Kocka je ostala tamo gdje je postavljena u vrijeme Osmanskog carstva i drugih carevina. Nikome to ne smeta.

U BiH, odnosno Tuzli, smeta onima koji su oduvijek bili željni asfalta. “Neka samo asfalt prođe i ništa nam više ne treba”. To se moglo čuti do sada bezbroj puta! Što bi pravi Tuzlaci rekli “seljačka posla”!

No vratimo se Golom Brijegu, Kuli i drugim naseljima čiji starosjedioci pamte kocku i žale za njom.

Povjerenik MZ Kula, ne znam da li je još uvijek aktuelan, jednom prilikom, kada su za Tuzlanski list radili rubriku “Mjesne zajednice”, upitan o ovom problemu, rekao je: “Ko je željan kocke, neka ide na selo”!

Da je samo naći jedno pokockano selo!

Kocka je u velikim gradovima. Glavne ulice, još uvijek su pokockane, kao i trgovi, manji ili veći, ali su kocke tu od vajkada!

Ovo je samo dokaz da Tuzla, sem Panonskih jezera, ne mari ni zašto drugo, a ona su aktuelna tri mjeseca.

Da je Kula i put ka Ilinčici iskorišten za turizam, kao što su šumska područja u drugim gradovima, imali bi se itekako čime ponositi, a i Goli Brijeg vodi ka tom području. Zaista žalosno!

U Bosni i Hercegovini, Tuzla je očigledan primjer, radi ko šta hoće. Definitivno se građani nizašto ne pitaju, pa tako i naš Goli Brijeg sada ostade go, golcat!

Kome će se svidjeti kad dobije asfalt? (Foto: hs, ak, tl)

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here