Tužilaštvo KS-a predložilo sudu: Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić još dva mjeseca pritvora

0
341

Postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS-a predložila je produženje pritvora za još dva mjeseca Jasminu Meškoviću, predsjedniku Saveza logoraša BiH i Suadi Nožić, direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu, koji su uhapšeni u akciji Memori u decembru prošle godine.

– Produženje pritvora je predloženo zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze ili utjecati na svjedoke, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS-a.

Općinski sud u Sarajevu odluku će donijeti naknadno.

Mešković je, podsjetimo, označen kao vođa kriminalne grupe, a Tužilaštvo KS ga tereti da je od jula 2017. godine do momenta hapšenja organizovao grupu ljudi u sklopu udruženja Bosanski muzej sjećanja, u okviru kojeg djeluje Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru.
image
Pretersen i Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995.

S namjerom da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, kontinuirano su prodavali kritvorene karte za posjetu muzeju. Novac su zadržavali za sebe, a kasnije su ga ulagali u nekretnine.

Jasmina Meškovića je nadležnim organima prijavio njegov sin Mirza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here