Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv tri osobe

0
353

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv tri osobe koje se terete da su kao članovi organizirane grupe učestvovali u krijumčarenju veće količine opojne droge marihuana “skunk“, saopštili su iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optužnica je podignuta protiv: Stjepana Lazarevića (rođen 1953. godine u Palama) i Bojana Segića (1977. u Prnjavoru), državljana BiH, te Vlastimira Tomića (1960. u Valjevu), državljanina Srbije.

Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od marta do maja 2018. godine vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prenos, prevoz, držanje, posredovanje u daljoj međunarodnoj prodaji, slanju i isporuci opojne droge marihuana “skunk“, koju su nabavljali sa područja Albanije te drogu distribuirali na područje BiH i Austrije.

U optužnici se navodi da je nakon nabavljanja opojne droge Lazarević drogu držao i skladištio, dok je Tomić pronalazio kupce opojne droge i istu nudio na prodaju, a Segić prodavao i isporučivao krajnjim kupcima.

Prema navodima optužnice, optuženi su u tri navrata na području BiH za ugovorene novčane iznose dogovarali otkupe i isporuke opojne droge marihuana “skunk“ u ukupnoj količini od oko 15 kilograma.

Također, prilikom pretresa porodične kuće Segića pronađeno je i oduzeto 45 kilograma uskladištenog folijarnog đubriva – agrostemina, čija tržišna vrijednost iznosi 32.857,94 KM, koje je prokrijumčareno bez potrebnih propisanih dozvola i carinske kontrole sa teritorije Srbije na područje BiH, čamcem preko rijeke Drine, od strane Tomića, a po prethodnom dogovoru sa Segićem.

Optuženi se terete za krivično djelo neovlaštenog prometa opojnim drogama, a optuženi Segić i Tomić i za krivično djelo krijumčarenje. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, zaključuju iz Tužilaštva BiH.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here