Tursko vrhovno vojno vijeće smijenilo vojne zapovjednike

0
512

Turska je odlučila danas da smjeni zapovjednike kopnenih snaga, zrakoplovstva i mornarice, u posljednjem preustroju oružanih snaga nakon prošlogodišnjeg propalog puča.

Zapovjednici tri roda vojske bit će smjenjeni i imenovat će se novi, javio je emiter programa NTV, danas nakon sastanka Vrhovnog vojnog vijeća (YAS), kojim je predsjedao premijer Binali Yildirim.

Očekuje se da imena novih zapovjednika budu predstavljeni predsjedniku Tayyipu Erdoganu na odobrenje i nakon toga budu objavljena u javnosti. Vojni zvaničnici nisu bili dostupni za komentar.

Zapovjednika turskih kopnenih snaga, generala Saliha Zekia Colaka, zamijenit će zapovjednik žandarmerije, general Yasar Guler, javio je NTV. Televizijska stanica navodi da će zapovjednika mornarica Bulenta Bostanoglua zamijeniti viceadmiral Adnan Ozbal, a zapovjednika zrakoplovstva Abidina Unala, Hasan Kucukakyuz trenutni zapovjednik borbenih jedinica zrakoplovstva, navodi NTV.

Današnji sastanak predstavlja treće okupljanje vrhovnog vojnog tijela Turske od propalog vojnog puča kada su “odmetnuti” vojnici u tenkovima, borbenim avionima i helikopterima pokušali da svrgnu vladu.

Prošle je godine YAS je smanjio rok službe nekih oficira, istovremeno šaljući u penziju 586 pukovnika i produžavajući za dvije godine rok službe za još 434 pukovnika, navodi agencija Reuters.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here