Turska: Snimci nadzornih kamera otkrili učesnike sastanka o planiranju puča

0
517

Videosnimci s nadzornih kamera, koji su uvršteni u dokazni materijal u sudskom postupku vezanom za događaje u Akademiji ratnog zrakoplovstva u Istanbulu tokom prošlogodišnjeg pokušaja vojnog udara, otkrili su detalje koji nedvojbeno potvrđuju da su optuženi bili aktivni učesnici tog događaja, javlja Anadolu Agency (AA).

Državno tužilaštvo u Istanbulu podiglo je optužnicu protiv ukupno 44 osumnjičene osobe, od kojih su 34 u pritvoru.

Riječ je o oficirima, podoficirima i narednicima sa Akademije ratnog zrakoplovstva za koje tužilaštvo traži izricanje višestrukih doživotnih zatvorskih kazni zbog učešća u pokušaju vojnog udara kojeg je 15. jula prošle godine izvela teroristička organizacija FETO.

U dokazne spise naknadno su uvršteni snimci nadzornih kamera iz tog kompleksa koji su otkrili da je na Akademiji dan uoči pokušaja puča održan sastanak pučista. Na sastanku su dogovarani detalji pokušaja puča, a među učesnicima su bili i generali turske vojske poput komandanta Akademije Fethija Alpaya, komandanta 66. mehanizovane brigade Mehmeta Naila Yigita, bivšeg čelnika istanbulske žandarmerije Gurcuna Sercana i drugih osumnjičenih protiv kojih se vodi niz sudskih postupaka.

Na snimcima se vidi kako na sastanak dolazi i general Gokhan Sonmezates koji je u svojstvu optuženog u slučajevima pokušaja atentata na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i okupacije vojne baze Akinci.

Također se vide detalji kako pučisti pripremaju helikoptere koje su koristili u pokušaju puča, a kasnije i za bijeg.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here