Turska: Jezero tirkizne boje i park prirode oduševljavaju jesenjim ruhom

0
421

Crnomorska regija u Turskoj poznata je po svojim prirodnim ljepotama. Jezera, vodopadi i rijeke oduzimaju dah ljepotom tokom cijele godine, ali ipak poseban šarm imaju tokom jeseni.

Mavi Gol, u prijevodu Plavo jezero, smješteno je u provinciji Giresun, kao i park prirode Kuzualan, posjetiocima uvijek iznova nude veličanstven prizor.

Park prirode Kuzualan koji se prostire na 482 hektara, poznat je po jezercima, vodopadima, šumama i sedrama. Osim toga, bogat je izvorima mineralne vode bogate željezom i sumporom.

Istovremeno, u njemu je moguće pronaći 129 vrsta biljaka, iz 60 porodica, kao i 154 vrste kičmenjaka

Plavo jezero ime je dobilo po sedrama formiranim vodom bogatom mineralima. Kada se snijeg otopi, od juna jezero dobija tirkiznu boju vode koja se zadrži do sljedeće zime, odnosno decembra.

Upravo iz tog razloga, park prirode i okolica jezera postaju jedinstven spoj svih boja po kojima je jesen prepoznatljiva. Crvena, žuta i zelena boja šuma stapa se s tirkiznom bojom jezera nudeći jedinstven i spektakularan prizor posjetiocima, naročito fotografima.

Lokalne vlasti rade na unapređenju infrastrukture i prilaza parku i jezeru, mostova, kao i terasama s kojih se pruža nezaboravan pogled. Planirano je i proširenje mjesta za parking, te izgradnja ugostiteljskih objekata. Prva etapa radova trebala bi biti završena krajem mjeseca.

Jedan od posjetilaca parka je i Mehmet Ozturk koji je kazao kako jezero posjeduje jedinstvenu ljepotu.
Kazao je kako je jezero vidio na fotografijama podijeljenim na društvenim mrežama i odlučio se posjetiti ga.

”Crnomorska regija je nešto posebno. Ovo ovdje područje je tokom jeseni nešto posebno. Lišće opada … Boja lišća na drveću je zaista nešto divno“, rekao je Ozturk.

Ljepotom jezera oduševljena je i Tugba Yildirim.

”Voda plave boje i lišće u jesenjim tonovima nude nešto nezaboravno. Teško je naći mjesta ovakve ljepote koja toliko opuštaju čovjeka”, smatra Yildirim.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here