Tuka sa srebrenom medaljom oko vrata: Nevjerovatan je osjećaj, neopisiv…

0
340
DOHA, QATAR - OCTOBER 02: Silver medalist Amel Tuka of Bosnia and Herzegovina stands on the podium during the medal ceremony for the Men's 800 metres final during day six of 17th IAAF World Athletics Championships Doha 2019 at Khalifa International Stadium on October 02, 2019 in Doha, Qatar. (Photo by Michael Steele/Getty Images)

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka sinoć je u finalu Svjetskog prvenstva na 800 metara u Dohi osvojio srebro i tako ostvario najbolji rezultat u karijeri. Tuka je dionicu od 800 metara istrčao za 1:43.47.

Dan nakon velikog uspjeha, organizatori su uručili medalje za Donovana Brejzera (Brazier), našeg Tuku i Fergusona Rotiča (Rotich).

-Nevjerovatan osjećaj, nešto što se ne može opisati riječima, rekao je Amel Tuka, nakon što mu je dodijeljena medalja na večerašnjoj svečanosti na stadionu u Dohi gdje je osvojio srebro u utrci na 800 metara.

Najbolji bh. atletičar naglasio je da je bio “ponosan gledajući zastavu svoje države na najvišem postolju prilikom dodjele medalja”.

– To je nevjerovatan osjećaj koji želim svakom sportisti da doživi, da to osjeti. To je nešto neopisivo – kazao je Tuka.

Dodaje da je očekivao brzu trku i bio spreman za to.

– Odmah sam zauzeo svoju poziciju i priključio se vrhu ekipe i držao se gornjeg dijela trke. Svih osam finalista bili su favoriti za medalju, nikoga se ne smije potcijeniti. U svakom sam vidio konkurenta, ali nikome nisam “davao pardona”. Znam da sam rođen za velike stvari, slijedio sam to i došao ovdje da osvojim medalju za svoju BiH, za sebe, porodicu, i ispunio sam očekivano – rekao je.

Ističe da je u Dohu doputovao rasterećen, što mu je olakšalo put do medalje. Prije četiri godine u Pekingu bio je, kako kaže, pod velikim pritiskom jer sam tamo došao kao najbrži čovjek na svijetu i “morao” je osvojiti medalju.

– Sada sam imao sedmi rezultat u svijetu, bio među favoritima za finale ali ne i favoritima za osvajanje medalje što mi je prijalo. Uvijek sam volio da dolazim iz sjene. Bio sam jako opušten, zajedno sa kolegama Pezerom i Mešićem od kojih sutra očekujem finale. To mi je pomoglo da prođem kvalifikacije i polufinale i u finale uđem mnogo rasterećeniji – potcrtao je Tuka.

O Olimpijskim igrama, kaže, još ne želi da razmišlja, jer ne želi da “podlegne pritisku” kao pri odlasku na Olimpijadu u Rio 2016.

– Hoću da uživam u ovom sportu, a ostalo šta Bog da – zaključio je najbolji bh. atletičar, viceprvak svijeta u disciplini 800 metara.

Podsjećamo, Tuka je 2015. godine na Svjetskom prvenstvu u Kini osvojio bronzu.

Povratak našeg sjajnog atletičara planiran je za petak, a u Zenici isti dan će biti održan i veličanstven doček za srebrenog u svijetu. (tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here