Tuđmanovom kipu u Splitu stavili Kerumovu vrećicu i zapalili svijeće za groblje

0
310

Splitski aktivisti rano jutros nesvakidašnjom su akcijom ukazali na niz komunalnih problema, piše Dalmacija Danas.

Prvom predsjedniku Republike, Franji Tuđmanu, stavili su Kerumovu vrećicu na glavu da ne gleda sva kršenja komunalnog reda koja ga okružuju, ali i ona druga koja se ne poštuju i također debelo krše.

Nakon što su mu stavili povez upalili su lumine kao upozorenje kako ovo mjesto gdje se kip nalazi nikako “nije adekvatno mjesto na kojem bi naš prvi predsjednik trebao biti”.

Poruka aktivista

Na pamfletima koje su ostavili podno Franjinih nogu napisali su: “Vas si govnen grade usrani.”

“Paljenjem ovih lumina i stavljanjem poveza na umorne predsjednikove oči želimo pokazati kako ovo nije adekvatno mjesto na kojem bi naš prvi predsjednik trebao biti. No, postoji li uopće javni prostor koji nije u našem gradu isprostituiran bankomatom ili štekatom na kojem bi naš predsjednik uspravno stajao. Jednako tako, ovim činom očajnika, želimo uputiti poruku odgovornima da izmjeste predsjednika s mjesta na kojem mu iza leđa trešte povampireni decibeli i kriči pijana balavurdija, koja uživa najluđu noć koje se sutra neće spominjati”, pišu.

Pa nastavljaju:

“Treba li naš prvi predsjednik biti na najneuglednijoj splitskoj okuci s koje mu pogled puca na svakodnevnu tuču taksista, na nesnosnu prometnu gužvu, koju mu je sposobni Vela stavio pod nos i to bez da prizna grješku te se barem predsjedniku ako ne nama građanima ispriča? Mora li naš prvi predsjednik gledati privremeno nedovršeni pločnik Turističke palače? Ne bi li reprezentativno mjesto za našeg prvog predsjednika trebalo biti očišćeno od ilegalnih reklama koje su mu stavljene iza leđa? Mi smo našem prvom predsjedniku stavili povez na oči, kako sve to ne bi morao gledati i zapalili lumine. No naša gesta je simbolična i nemoćna. Pobogu, vi odgovorni i na pozicijama, koji možete za predsjednika napraviti mnogo više, stojite skrštenih ruku. Predsjednice naša, što ne uzmete Škoru pod ruku, dođete pred predsjednika, ako imate hrabrosti, i ne zapjevate nad kletom sudbinom ovoga kipa? Vi, časne udruge branitelja, što ne dignete glas nad jadnim položajem našeg prvog predsjednika pod čijim smo vodstvom krvavo stekli našu nezavisnu i jedinu domovinu? Škoriću, Ahasveru modernoga doba, zar i ti okrećeš glavu od predsjednika našega? Kerume, Hektore iz naroda, što pjevaču našemu, u noć bez natječaja vrtić za čedo izmisliš, ne boli li te sudbina ovoga kipa? Probudimo se i svi drugi nespomenuti ovim proglasom, zar smo vi svi postali tuđinski izmetnici? Pokažimo da u Splitu još ima čovjeka, da Split još može dati pravoga Hrvata”, poručuju aktivisti.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here