Trump se obratio naciji i odmah zaprijetio i najavio kaznu

0
297

Američke zračne baze u Iraku napadnute su balističkim projektilima. Dvije su baze u kojima se nalaze američke trupe napadnute s više od 12 projektila, potvrdio je Pentagon.

Izvori CNN-a javljaju da nema žrtava, dok Iran tvrdi da je ubijeno 80 Amerikanaca. Najmanje 10 balističkih raketa pogodilo je bazu Al Asad, a najmanje dvije balističke rakete pogodile su Erbil, javlja CNN.

Iranska državna televizija poručila je da je riječ o odmazdi za ubojstvo generala Kasema Sulejmanija. Državna televizija je navela da su baze pogođene raketama zemlja-zemlja. Iranska agencija Fars objavila je snimku na kojoj se iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obraća većem broju ljudi i govori kako SAD može nauditi Iranu, ali da će sam sebi nauditi puno više.

Američki predsjednik Donald Trump obratio se javnosti.

“Dok god sam predsjednik SAD-a, Iran neće moći imati nuklearno oružje”, zaprijetio je odmah na početku Trump.

“Nijedan Amerikanac nije ozlijeđen u napadu. Svi naši vojnici su na sigurnom, a naša baza je pretrpjela male štete. Spremni smo na sve iako se čini da je Iran spreman na povlačenje, što je dobra stvar za sve umiješane strane i za cijeli svijet.”

“Eliminirali smo najvećeg svjetskog terorista Sulejmanija. On je trenirao terorističke organizacije i potpirivao krvave građanske ratove diljem regije. Sulejmani je bio i iza nedavnih napada na Amerikance u Iraku, u kojima je stradala jedna osoba”, dodao je. “Sulejmani je planirao nove napade na SAD, a mi smo ga zaustavili. Trebali smo ga likvidirati odavno. Poslali smo ozbiljnu poruku”, dodaje Trump.

“SAD će odmah uvesti nove ekonomske sankcije Iranu i one će ostati na snazi sve dok se Iran ne povuče. Pružili smo im milijarde dolara pomoći, a umjesto da nam kažu “hvala”, oni su vikali “smrt Americi” te stvorili pakao u Jemenu, Iraku i Siriji. Iranski režim je čak i unutar svoje države pobio oko 1500 prosvjednika, a sada taj isti režim nastoji razviti nove projektile”, najavio je Trump.

“Iran mora prekinuti svoje nuklearne ambicije. Vrijeme je da Europa i Kina postanu svjesne ovoga. Moramo postići dogovor s Iranom kako bi svijet bio sigurnije mjesto. Moramo poslati poruku Iranu, vaša kampanja terora više neće prolaziti”, rekao je. Dodao je da će već danas poslati poruku članicama NATO-a.

“Mi smo vodeći proizvođač nafte i plina u svijetu, ne ovisimo o nafti s Bliskog istoka”, zaključio je. (ag)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here