Trump ne može u rat bez odobrenja Kongresa

0
91

Lider demokratske manjine u američkom Senatu Chuck Schumer izjavio je da američki predsjednik Donald Trump nema ovlaštenja da uđe u rat sa Iranom bez odobrenja Kongresa.

“Ne treba liti suze zbog ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija, ali je predsjednik Trump trebao da konsultuje čelnike Kongresa prije akcije američkih snaga”, izjavio je Schumer u Senatu nakon ubistva iranskog generala Soleimanija u Iraku.

Istakao je također da je operacija protiv Soleimanija izvedena bez posebnog odobrenja i prethodnog obavještenja ili konsultacija sa Kongresom.

Komandant Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, ubijen je u ranim jutarnjim satima u petak u američkom napadu u Bagdadu, a Ministarstvo odbrane SAD-a je saopćilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

U napadu je ubijen i zamjenik komandanta Hashd al-Shaabija Abu Mahdi al-Muhandis.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here