Trump “direktno odgovoran za nerede u Kongresu”

0
167

Bivši američki predsjednik Donald Trump optužen je da je direktno odgovoran za nerede u Kongresu, 6. januara, navedeno je u optužnici koju su demokrati pripremili prije suđenja u Senatu, javlja Anadolu Agency (AA).

Optužnica koju su pripremili demokrati objavljena je prije Trumpovog suđenja za opoziv, koje bi trebalo početi u Senatu sljedeće sedmice.

Prema optužnici čiji su dijelovi objavljeni u američkim medijima, Trump je optužen za “poticanje gomile na pobunu” u krvavim neredima u Kongresu i da je “direktno odgovoran” za nasilje koje je uslijedilo.

U optužnici se navodi da bi Trump trebao biti proglašen krivim i razriješen dužnosti iz razloga što je kršio Ustav.

“Mora se najjasnije proglasiti da je postupak predsjednika Trumpa neprihvatljiv. Njegovi postupci ugrozili su ustavni poredak i temeljne slobode koje branimo”, navedeno je, između ostalog, u optužnici.

Senat je ranije zaprimio zahtjev za Trumpov opoziv zbog nereda koji su se 6. januara dogodili kada su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa. U neredima je život izgubilo najmanje pet osoba.

Predstavnički dom Kongresa je 14. januara izglasao opoziv Trumpa, koji se tereti za izazivanje pobune, a u nastavku procesa će se izjašnjavati i Senat kao gornji dom Kongresa.

Suđenje Trumpu u Senatu bi trebalo početi 8. februara, a za opoziv je potrebna dvotrećinska većina u Senatu koji u sazivu ima ukupno stotinu senatora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here