Boriša Falatar u Tuzli: “Naša snage je u otvorenoj, a ne u stisnutoj šaci”! (Foto)

0
869

Na javnoj tribini tribini Naše stranke, održane večeras u prostoru Teatra Kabare Tuzla, na temu: “Vizija vanjske politike: snaga, stabilnost, otvorenost”, govorio je Boriša Falatar, kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH.

Tema je aktuelna zbog opće ocjene o lošoj strateškoj vanjskoj politici dosadašnjeg tročlanog Predsjedništva, te propusta, koje su prema viđenju Falatara, nanijeli nemjerljivu štetu građanima BiH.

Prema Falataru, vizija vanjske politike se svodi na tri bitne stvari, a to su: snažna, stabilna i otvorena BiH.

-Ništa se neće promijeniti dok se mi ne promijenimo. Evropa je naš strateški cilj. Moramo znati da će nas drugi poštovati onoliko koliko sami sebe poštujemo. Ostatak zemalja Balkana mora zajedno ući u EU, a ne da nas primaju parcijalno. Mi smo cjelina i niko nam nije preći od susjeda i zato moramo postaviti temelje prema susjedima i prema svijetu, rekao je Falatar ovom prilikom, dodajući da su se mnoge zemlje i carstva obračunavala preko BiH i na njenom prostoru, ali da građani moraju znati koliko vrijede.

Kako sarađuju Rusija, Kina, Turska, pa i Evropa, trebao bi biti strateški cilj i naše zemlje, kako sa susjedima, tako i sa ostalim zemljama svijeta. Poručio je da ništa ne preostaje nego jačati saradnju sa zemljama regije i da one moraju zajednički nastupati. Da problemi koji se javljaju trebaju biti unutrašnje stvari zemalja, ali da vani moraju nastupati zajednički.

-Naša snaga se odražava u otvorenoj ruci, kako je uklesano na stećku u bh kulturi i povijesti, a ne u stisnutoj šaci, poručio je Falatar.

Na tribini se obratio i Selim Bešlagić, koji je kritikovao sadašnje tročlano Predsjedništvio koje nema zajednički stav o tome da je BiH naša država, i da se to mora promijeniti dolaskom ljudi koji će BiH s ponosom doživljavati i predstavljati u svijetu.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović istakao je da se mržnja ne može pobijediti još većom mržnjom, ali da mrak može svjetlom, aludirajući na Falatara.(ak,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here