Tradicionalna Pekijada danas u Oćeviji kod Vareša

0
368

Gotovo 30 ekipa iz regije nastupit će danas na tradicionalnoj Pekijadi u Oćeviji, općina Vareš.

Predsjednik MZ Oćevija i član organizacionog odbora Zdravko Višnjić izjavio je za Fenu da ekipe na takmičenje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a očekuju da bi naredne godine mogli imati i ekipe iz Makedonije i Slovenije.

– Oni će se takmičiti u pripremanju jela ispod peke koja je poznati proizvod lokalnih kovačnica, a manifestacija će biti održana u prelijepom prirodnom ambijentu – istakao je Višnjić.

Na pekijadi se takmiče i dobro poznate ekipe: “Mamuranti” iz Sremskih Karlovaca, “Jedva se zbrasmo” iz Silbasa, Sokobanje i Banja Luke, ekipa Nove Gajdobre, Zagreba, Živinica, Breze, Vareša i druge.

Posjetitelji će imati priliku degustirati Vareške sireve, pogledati izložbu proizvoda iz Oćevije, te izložbu starih alata vezanih za pripremu hrane koji su se proizvodili u Varešu.

Za mlađe posjetitelje i za ljubitelje palačinaka Klub ljubitelja palačinaka pripremat će tu poslasticu.

Bogat kulturno zabavni program upotpunit će manifestaciju koja ima za cilj promociju najstarije kovačnice u Evropi koja na tradicionalan način radi više od 500 godina. Pokrovitelj Pekijade je Općina Vareš. (Fena, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here