Thompson oslobođen optužbi zbog pokliča “Za dom spremni”

0
427

Pjevač Marko Perković Thompson nepravomoćno je u srijedu na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je tijekom izvođenja pjesme “Bojna Čavoglave” na proslavi obljetnice “Oluje” lani u Slunju uzviknuo poklič “Za dom spremni” jer, kako stoji u presudi, nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Sutkinja Nada Turkalj je u obrazloženju presude kazala kako izvođenjem te pjesme s pozdravom “Za dom spremni” Thompson nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, iako se taj pozdrav koristio kao službeni za totalitarnog režima NDH i njene fašističke ideologije.

Istaknula je kako kroz dokazni postupak nije bilo dokazano da je Perković remetio javni red i mir na koncertu na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, odnosno 22. godišnjice vojno-redarstvene akcije “Oluje” i Dana Grada Slunja, jer je tekst izvedene pjesme “Bojna Čavoglave” upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka Croatia Recordsa, prenosi Hina.

“Izvođenje nije proizvelo narušavanje javnog reda i mira, nije bilo praćeno političkim i drugim porukama kojima bi se uznemiravali građani kako na koncertu, tako ni šire. Uvažavajući dokaze nije utvrđeno da je Marko Perković glasnim pjevanjem poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, budući da se tekst ‘Za dom spremni’ koristio kao sastavnim dijelom pjesme ‘Bojne Čavoglave’, pa je sud istoga oslobodio od optužbe”, rekla je sutkinja Turkalj.

Ni na objavi presude danas, kao ni na ročištu s izvođenjem dokaza nije bio niko od ovlaštenog tužitelja, Policijske postaje Slunj, te nitko nije najavio žalbu, a sutkinja je navela kako je rok za eventualnu žalbu osam dana.

Thompsonov advokat Davorin Karačić je nakon objave oslobađajuće presude novinarima izjavio kako je ona rezultat dokaznog prekršajnog postupka tokom kojeg je odbrana dokazala da se uzvik “Za dom spremni” u sklopu pjesme “Bojna Čavoglave” ne može tumačiti jednoznačno i isključivo povezivati s totalitarnim režimom NDH.

To su, naglasio je, stihovi u kontekstu veličanja Domovinskog rata, tim prije što okrivljenik nije spomenuo ni NDH ni ustaše, niti je za te kritične zgode bilo neprimjerene simbolike, ni veličanja NDH.

Na inzistiranje novinara da pojasni svoje viđenje povezanosti tog pokliča i NDH kazao je kako je riječ o pozdravu iz povijesti, najpoznatijem iz razdoblja NDH, ali da su ga za vrijeme Domovinskog rata koristili hrvatski branitelji na način da se nisu povezivali sa zločinima ili totalitarnim režimima.

“I što se mene tiče, eventualna sramota tog pozdrava isprana je u Domovinskom ratu, a preporučio bih svima da se već jednom okane NDH, jer ova Hrvatska je sve ono što NDH nije bila”, istaknuo je Karačić i odlučno odbacio bilo kakvu povezanost tog pokliča iz pjesme svoga branjenika s “totalitarnim, fašističkim i sramotnim režimom NDH”.

(Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here