Thompson opet uzvikivao ‘Za dom spremni‘ i pjevao ‘Bojnu Čavoglave‘

0
269

Pozdrav “Za dom spremni” ponovo je uzvikivan na koncertu hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona, koji je održao u Skradinu.

Thompson je u subotu otpjevao “Bojna Čavoglave”, iako je Visoki prekršajni sud donio presudu da je pozdrav “Za dom spremni”, koji se pominje na početku pjesme, korišten kao zvaničan pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizmu i utemeljen je na rasizmu, čime simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta, piše Index.

Thompson je u obraćanju publici rekao da je ova pjesma “jedan od simbola domovinskog rata” i da će se, ako je se odreknu, “odreći i sebe, a možda i domovinskog rata”.

Nakon što je Thompson najavio pjesmu, Skradinom je za nekoliko minuta zagrmjelo “Za dom spremni” uz istovremeno dizanje desne ruke cijele publike.

Visoki prekršajni sud donio je u junu presudu prema kojoj je izvođač pjesme “Bojna Čavoglave” pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog uzvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na njenom početku.

Kažnjen je makarski pjevač Mario Roso koji je Thompsonovu pjesmu izveo na jednom od makarskih trgova prilikom obilježavanja 20. godina od akcije Oluja. Roso je kažnjen novčanom kaznom i plaćanjem sudskih troškova, a za taj prekršaj mogla je biti izrečena i kazna od 30 dana zatvora.

To je bio prvi put da je Visoki prekršajni sud dobio priliku da se izjasni o pokliču na početku Tompsonove pjesme “Bojna Čavoglave” i donese pravosnažnu presudu.

Prekršajni sud u Šibeniku ranije ove godine oslobodio je Marka Perkovića Tompsona u postupku koji je pokrenut zbog korištenja ustaškog pozdrava na tri koncerta 2016. i 2017. godine.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here