Oznaka povrce
Nutricionisti otkrivaju pravila i na šta trebate obratiti pažnju pri podgrijavanju povrća
Bacati hranu je šteta, ali neka je toliko problematična za čuvanje i podgrijavanje, da najčešće završi u kanti za smeće. Jedna od takvih namirnica je povrće, odnosno neke njegove vrste koje imaju tendenciju razvijanja bakterija i štetnih spojeva usljed podgrijavanja…
Neko povrće zdravije je svježe, ali ovo je sigurnije pravilno termički obraditi prije jela
Sirovo povrće i voće često je najbolji način za unos hranjivih tvari, vitamina i minerala u organizam, jer mu se termičkom obradom gube blagotvorni učinci na naše zdravlje. Međutim, prema tvrdnjama nutricionista, postoje određene namirnice koje nikako ne biste trebali…
Bolnica na krovnoj terasi ima vrt u kojem uzgaja povrće
Na krovu Boston Medical Centra u tom američkom gradu nalazi se pravi povrtnjak u kojem više od 200 volontera sadi povrće. Plodovima hrane osoblje, pacijente i siromašne iz svoje zajednice. U vrtu raste paradajz, mrkva, krastavci, paprike, patlidžani, buranija, tikve……
Pet namirnica koje su duplo zdravije kada se skuhaju
Povrće i voće ponekad otpusti svoje zdrave materije tek onda kada ih pripremite na pravilan način. Određene namirnice kuhanjem gube hranljive sastojke, a s druge strane neke kuhanjem oslobađaju više vitamina koje će organizam bolje uspjeti da iskoristi. Nepravilnim načinom…
Koje su najhranljivije: Zamrznute, svježe ili konzervirane namirnice
Konzervirano i zamrznuto voće i povrće smatra se manje hranljivim od svježih verzija. Ali nije uvijek tako. Posljednjih nedelja, dok su se kupci trudili da naprave zalihe hrane koja će trajati, prodaja konzervirane i zamrznute hrane vinula se u nebesa.…