Telefonska sjednica: Vlada FBIH osigurala sredstva za vakcine

0
193
(Foto: Ilustracija, arhiva)

Vlada Federacije BiH danas će održati telefonsku sjednicu na kojoj će se odobriti sredstva za nabavku vakcine protiv COVID-19. Jučer su na rješavanju ovog pitanja radila resorna ministarstva zdravstva i finansija, saznaju Vijesti.ba.

Tako će Vlada FBIH održati obećanje građanima Federacije BiH u kojem su poručili da se ne brinu i da će vakcina biti dostupna u rokovima u kojima je i planirana.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine obavjestila je jučer javnost da za svoje građane ima osigurana potrebna sredstva za nabavku vakcina protiv COVID -19 te da se razmatraju proceduralne mogućnosti u okviru zakonskih rješenja, jer s državnog nivoa, pa ni putem resornog ministarstva, Vlada Federacije BiH nije blagovremeno obavještena da kompletan iznos sredstava treba uplatiti do 15. decembra 2020. godine za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam).

S obzirom na to da nije bila obavještena, kompletan iznos nije mogla ranije planirati, a ni uplatiti, naveli su jučer iz Vlade FBIH.

Također, u potpisanom sporazumu, za koji je ovlastila federalnog ministra zdravstva, rokovi za uplatu rezerviranih doza vakcine, kao i njihovu isporuku nisu precizirani, te se tako sredstva nisu mogla ni planirati u ovogodišnjem budžetu Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH je, u okviru COVAX mehanizma svoje obaveze redovno i blagovremeno izvršavala, te je podsjetimo, uplatila i avans za nabavku vakcina iz sredstava Budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.124.800 KM, a prema Instrukciji državnog nivoa, odnosno Ministarstva civilnih poslova BiH. (Vijesti.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here