Talibani i afganistanske vlasti se složili: Napadi moraju prestati

0
163

Dvodnevni afganistanski unutarnji dijalog, koji su predstavnici talibana i afganistanskih vlasti vodili u Kataru uz sudomaćinstvo Njemačke, završio je sinoć zajedničkim zalaganjem za smanjenje nasilja u Afganistanu.

U zajedničkoj deklaraciji objavljenoj u Dohi predstavnici su izjavili kako se civilne žrtve moraju svesti na nulu te da stoga “moraju prestati napadi na društvene organizacije poput religijskih centara, bolnica, civilnih obrazovnih institucija, tržnica i radnih mjesta diljem zemlje”.

U drugom članku deklaracije sudionici pregovora također pozivaju na “bezuvjetno oslobađanje starijih osoba, osoba s invaliditetom i bolesnih” koji su zatočeni na obje strane.

Dijalog koji je započeo u nedjelju smatra se važnih korakom prema značajnijim mirovnim pregovorima.

Na pregovorima su sudjelovali predstavnici talibana te dužnosnici i predstavnici različitih dijelova afganistanskog društva. Za sada nije jasno kada će dogovoreno stupiti na snagu kao ni to je li deklaracija obvezujuća.

Prema mišljenju stručnjaka za Afganistan Thomasa Ruttiga iz instituta Afganistan Analysis Network, manje je vjerojatno da je deklaracija obvezujuća s obzirom na to da je bila riječ o dijalogu, a ne pregovorima, te bi stoga deklaracija više mogla imati karakter memoranduma o razumijevanju.

Prethodni krug unutarafganistanskih pregovora, vođen u travnju, propao je nakon neslaganja oko liste i broja sudionika koje je predložila afganistanska vlada.

Posebni njemački izaslanik za Afganistan Markus Potzel objavio je u zajedničkom tvitu Katara i Njemačke da su se sudionici složili da se dijalog nastavi.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here