Taksisti štrajkuju već 43 dana, odgovorni u Gradskoj upravi na odmoru (Foto/Video)

0
887

Devetorica tuzlanskih taksista već 43 dana štrajkuju tražeći da im se dodijele štandovi kako bi mogli legalno raditi.

Oni su doskora bili prijavljeni za taksiranje u drugim općinama Tuzlanskog kantona. Obzirom da su svi rođeni Tuzlaci, obećano im je da će dobiti dozvole za taksiranje u gradskoj zoni, ali za sada od toga nema ništa.

Neki od njih zahteve za taksiranje podnijeli su još 2003. godine, više puta su ih obnavljali, ali unatoč obećanjima iz Gradske uprave, još su na čekanju.

– Štrajk smo počeli 27. juna ispred zgrade Gradske uprave, ali umjesto da nas prime na razgovor i dozvole da radimo i živimo od svog rada, nakon 18 dana poslali su policiju da nam zaprijeti kaznama od 3.000 do 9.000 maraka, navodno zbog nezakonitog okupljanja. Mi nismo nikoga ugrožavali, ali očito smetamo nekim ljudima zato što tražimo posla – kaže Samir Jusić, jedan od štrajkača.

Od 14. jula taksisti su štrajk nastavili ispred napuštene zgrade Muzičke škole u Tuzli. Uporni su u svojim zahtjevima unatoč velikim vrućinama.

Vodom se snabdijevaju u obližnjoj baraci u kojoj su smještene boračke organizacije. Nekolicina štrajkača se razboljela. Zbog nehigijenskih uvjeta dobili su proljev. Zbog neizvjesnosti i dugog čekanja svi su pod stresom.

Do sada su ih posjetili jedino predstavnici Crvenog križa. Donijeli su im po paket namirnica za porodice.

– Nema razumijevanja za nas. Kao da mi je drago ovdje provoditi vrijeme. U porodici nas je četvero, niko ne radi. Sin ima 22 godine, na birou je, kćerka se školuje. Puno je gladnih usta. Ne tražimo pomoć nego da nas tretiraju kao ostale i dozvole da radimo tamo gdje živimo – kaže za naš portal Sabrija Šabić.

Dodaje da ih u zgradu povremeno pusti domar koji popravlja WC. Vrijeme provode u hladu trošne zgrade, koja je ruševna i opasna za taksiste. Očajni su i neraspoloženi, jer njihov glas ne dopire do nadležnih.

– Nikoga nema da nam kaže bilo šta. Navodno su svi na godišnjem odmoru, ali zar je normalno da 43 dana niko ne odgovori kakva će biti naša sudbina – uime ostalih štrajkača kaže Jusić.

Čelnici Gradske uprave obećali su im riješiti zahtjeve još prije četiri godine.

– Kako tada, tako i sada. Mi štrajkujemo, štandova za nas nema, a u međuvremenu su odobrili 38 novih zahtjeva, a nama nije ispunjen nijedan. Obećali su nam Jasmin Imamović i Kemal Kurević. Prinuđeni smo da štrajkujemo i ovdje ćemo ostati do ispunjenja naših zahtjeva – izjavio je Damir Tufek, predstavnik štrajkača. (tl, Foto: Miroslav PETROVIĆ)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here