Svjetski dan brade: Simbol muškosti, mudrosti i snage

0
662

Brada je oduvijek bila simbol muškosti.

Stajala je uz bok mnogim muževnim vrlinama, uključujući mudrost, snagu, visok društveni status, čak i seksualnu snagu, a što je bilo izraženo u ratničkim kulturama.

Iako su postajala mjesta i vremena, a neka mjesta još uvijek postoje, na kojima brada ili nije smjela biti puštana ili čak je bila nepoželjni muški dodatak, u globalu je bila predmet divljenja i poštovanja spram nekom ko je nosio bradu.

Svjetski dan brade slavi bradu, sve što je ona bila i sve što je tek čeka u ovim turbulentnim i nažalost sve više ideološki nastrojenim vremenima.
Historija ovog događaja

Svake se godine ovog dana okupe bradonje širom svijeta kako bi na različite načine obilježili i proslavili ovaj dan. Sam nastanak ovog dana izgubljen je u dalekoj prošlosti, što ipak i ne iznenađuje jer postoje dokazi da su još danski Vikinzi obilježavali dan koji je bio posvećen divljenju njihovim veličanstvenim bradama.

Bilo je to davnih 800 godina prije nove ere. Ondašnjih godina tokom augusta nije postojao specifičan dan na koji su se okupljali bradonje i slavili brade već su se kroz nekoliko dana kroz cijelu regiju održavala razna slavlja posvećena bradi, neka su bila za današnje pojmova u najmanju ruku luda i opasna.

Tako su u Denskborgu u Švedskoj svi oni koji nisu imali brade tih noći i dana bili protjerani iz sigurnih sela u obližnju šumu što je bilo u ono vrijeme prilično opasan potez.

U gradovima ipak bi onima sa sramotno čistim licima palili ili opekli lica oni koji su nosili najveličanstvenije brade. U južnoj Španij nisu bili podložni ovako opasnim metodama već bi organizirali bokserski meč između bradonje i obrijanog muškarca.

Ovo bokserski uzmimo s rezervom jer su momci bili naoružani oštrim kopljima. Uglavnom bez obzira gdje i kada se nalazili na ovaj dan ono što se smatra najvećim činom nepoštivanja i vrijeđanja ovog dana i svakog bradonje je – brijanje.

Kako dostojanstveno (ili ne) obilježiti ovaj dan Svjetski dan brade obilježava se na različite načine, a sve zavisi u kojem se dijelu svijeta nalazite.

Ono što je zajedničko tog dana je da se prema svakoj bradi odnosite s najvećim poštovanjem. Uz to možete organizovati neke od muških aktivnosti, kao što su razne aktivnosti pripreme hrane na otvorenom, poznatije kao roštilj.

Pića su uvijek dobrodošla na ovakvim zbivanjima, pive, viski, a može i vino za dame, prenosi gentleman.hr

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here