Svjetski čelnici na samitu obećali akciju protiv klimatskih promjena

Danske kompanije planiraju gradnju nekoliko vjetrofarmi kod američke istočne obale u okviru plana Bidenove administracije da koristi snagu vjetra

0
136
Vjetroelektrane - energija iz prirode (Foto: Ilustracija, internet)

Svjetski čelnici obećali su akciju protiv klimatskih promjena drugog dana virtualnog klimatskog samita u Washingtonu.

Danska premijerka Mette Frederiksen u petak je ponovila obećanje svoje zemlje da će prekinuti eksploataciju nafte i gasa u Sjevernom moru i okrenuti se masovnim vjetrofarmama. Danske kompanije planiraju gradnju nekoliko vjetrofarmi kod američke istočne obale u okviru plana Bidenove administracije da koristi snagu vjetra kod obale.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je da je njegova zemlja globalni lider u ukidanju korištenja uglja i naglasio je da će obnovljiva energija činiti trećinu izraelske proizvedene energije do kraja decenije. Netanyahu je također obećao poboljšanja u skladištenju baterija, tvrdeći da stotine izraelskih istraživača radi na tom pitanju.

Vjietnamski predsjednik Nguyen Xuan Phuc izjavio je da su klimatske katastrofe odnijele stotine života u njegovoj zemlji, za koju je rakao da “neizrecivo pati od rasta nivoa mora”.

Nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari kaže da njegova vlada provodi programe na tranziciji s korioštenja peći na drva na kerozin i druge energetske izvore.

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta pozvao je bogate zemlje da doprinesu s najmanje 100 milijardi dolara u bavljenju s klimatskim promjenama, prenosi Associated Press.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here