Šveđanin izraelskog porijekla: Izrael nastoji promijeniti status Al-Akse

0
538

Švedski državljanin porijeklom iz Izraela Dror Feiler smatra kako Izrael želi promijeniti vjerski, historijski i politički status Al-Akse, javlja Anadolu Agency (AA).

Feiler je zajedno sa aktivistima iz Švedske i Norveške, 2015. godine iz Švedske krenuo na put sa ciljem probijanja izraelske blokade Gaze, a za AA se osvrnuo i na dešavanja u Al-Aksi.

”Izraelska vlada vodi planove promjene vjerskog, historijskog i političkog statusa Al-Akse“, izjavio je Feiler koji smatra da izraelska vlada svjesno nastoji povećati tenzije.

Podsjetio je na to da je Izrael i 2014. godine ulagao napore za promjenu statusa tog područja.

”Uprkos tome što izraelska vlada zapravo zna koji će biti rezultat, s vremena na vrijeme preferira ulaganje ovih napora. Nadam se da ćemo pokazivanjem direktne i efikasne reakcije svaki put, Izrael zauvijek zaustaviti”, rekao je Feiler.

Tvrdi da su tri osobe koje je izraelska policija usmrtila 14. jula zbog sumnje da namjeravaju izvesti oružani napad u Al-Aksi, zapravo Izraelci.

”Iznenadilo me što mediji nisu pisali o tome. Naravno, Izrael koji nastoji iskoristiti svaku situaciju, iskoristio je i ovu optužujući Palestince“, kazao je Feiler.

Dodao je da se problemi između Izraela i Palestine mogu riješiti jedino primjenom ljudskih načela.

”Treba imati u obziru da muslimani, jevreji, kršćani i ateisti imaju iste vrijednosti i prava, te uložiti napore. Trebamo poštovati naše razlike“, smatra Feiler.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here