Sve više bogatih zemalja uvodi treću dozu vakcine

Delta varijanta stvara haos širom sveta. U Africi je smrtnost od kovida značajno porasla u posljednjih mjesec dana

0
133
Virus se ponovo rasplamsao, pa je cijepljenje nužna potreba (Foto: Ilustracija, arhiva)

Dok se svijet bori sa delta varijantom, sve veći broj zemalja razmatra uvođenje treće doze vakcine.

Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se u utorak Njemačkoj, Izraelu i Ujedinjenom Kraljevstvu koji su uveli smjernice koje preporučuju starijim osobama treću dozu vakcine protiv kovida 19.

Izrael je prošle nedjelje najavio svoj program treće doze nakon što su stručnjaci imenovani od strane vlade preporučili taj potez. Stručnjaci su svoje mišljenje temeljili na podacima koji pokazuju da vakcina vremenom počinje značajno da gubi svoju efiksnost u sprječavanju infekcija.

Ali, ne slažu se svi sa tim potezom. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je prošlog mjeseca istakla kako to da li će biti neophodna treća doza, još uvek nije poznato, zbog ograničenog broja istraživanja.

Američke regulatorne agencije takođe su poručile građanima SAD-a kako još uvijek nije potrebno da prime treću dozu. U utorak je stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao kako bi treća doza sada trebala da bude dostupna samo osobama sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Sa manje od polovine vakcinisanog američkog stanovništva, situacija u SAD-u ne izgleda dobro jer broj slučajeva i dalje raste. U utorak su, prvi put od februara, pacijenti koji su zaraženi kovidom zauzimali više od 50.000 kreveta,  s tim da se radi većinom o nevakcinisanim građanima.

Delta varijanta stvara haos širom sveta. U Africi je smrtnost od kovida značajno porasla u posljednjih mjesec dana, odnosno broj smrtnih slučajeva povećao se za 80 odsto u posljednje četiri nedjelje. Pandemija je ponovno počela da bukti i u Vuhanu, njenom izvornom epicentru, te vlasti sada sprovode masovna testiranja kako bi sprečile dalje širenje zaraze. (Ag)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here