Sve više beskućnika u Los Anđelesu

0
563

Broj beskućnika u Sjedinjenim Državama je opao za tri odsto između 2015. i 2016. Međutim, 13 država i glavni grad Vašington su doživjeli povećanje.

Kalifornija je među državama s možda najvećim brojem beskućnika u cijeloj zemlji. U toj državi samo u okrugu Los Anđeles je zabilježeno povećanje broja beskućnika od 23 odsto. I mada su birači odobrili povećanje poreza na promet u cilju borbe protiv beskućništva, mnogi građani kažu da je potrebno učiniti više.

Znaci beskućništva su svuda u Los Anđelesu. To je život koji je Destini Preskot dobro poznat u posljednje vrijeme.

“Spavala sam u kolima. Spavala sam na plaži”, kaže Destini.

Ovo povećanje su primijetile i vlasti i nevladine organizacije.

“Primjećujemo da se sve brže povećava broj beskućnika u Los Anđelesu”, kaže Piter Lin iz Kancelarije za pomoć beskućnicima u tom gradu.

Aktivisti navode da su glavni uzroci beskućništva mala ponuda stanova za izdavanje u dijelovima grada gdje je stopa siromaštva već visoka.

“I dok je ekonomija u usponu, više je novca na tržištu za iznajmljivanje stanova i zbog toga kirije rastu po 100 ili 200 dolara, ali ničiji prihod ne ide u korak s tim”, kažu iz Kancelarije za beskućnike. Aktivisti su se takođe uključili u ovaj problem.

“Bogati su sve bogatiji, dok srednja klasa nestaje”, kaže aktivista Tanja Tal.

Venis, priobalno naselje u Los Anđelesu, je mjesto gdje se mogu vidjeti kampovi beskućnika i kuće koje vrijede više miliona dolara.

“Stanovnici pronalaze beskućnike koji vrše nuždu u njihovim dvorištima. Grad mora da učini više da pruži usluge beskućnicima koji su u najtežoj situaciji. Takođe mora da učini više da pruži usluge stanovnicima koji investiraju”, smatra Vilijam Hokins iz Odbora za beskućnike u Venisu.

Jedan pristup koji su usvojili Los Anđeles i gradovi širom zemlje je model “Prvo smještaj”, u okviru kojeg se beskućnicima obezbjeđuje smještaj bez preduslova, poput pohađanja časova o roditeljstvu ili uslova da nisu narkomani ili alkoholičari.

“Ljudskom umu je potreban dom, bezbjedan prostor i zato moramo da razvijemo inovativni pristup za stvaranje takvih bezbjednih prostora, koje ljudi mogu da kontrolišu”, smatra Tanja Tal.

“Smjestite ih u domove i potom osmislite njegu. Tim ljudima treba obezbijediti podršku u vidu zdravstvene i mentalne njege”, ističe Tesa Maden Storms iz organizacije “Path Gramersi”.

Destini Preskot i njena kćerka su pronašle pomoć u programu za smještaj koji se zove “Path Gramers”.

“Mi smo u našem sopstvenom prostoru. Možemo da zaključamo vrata. Imamo ključ. Dobro se osjećam. To me čini srećnom”, kaže ona.

To je vrsta rješenja za koju se Los Anđeles nada da će moći da je proširi izgradnja novih domova i pretvaranje postojećih zgrada u trajni stambeni prostor za beskućnike. (N.N.)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here