Sutra se održavaju 41. susreti Krečana (Foto)

0
575

Sutra se održavaju tradicionalni, 41. susreti Krečana, najstarija manifestacija ove vrste u sjeveroistočnoj Bosni.

Prvi skup Krečana održan je 9. decembra 1979. godine i od tada se organizuju svakje druge subote u decembru. Nisu prekidani ni tokom odbrambenog rata u BiH. Inicijatori ovog lijepog druženja, prijateljstva i zajedništva, u dijelu Tuzle u kojem je živjelo više od 20 nacija, bili su Josip Bošnjak Lila, Kerim Pazarac, Niko Bujaković, Duško Điranović Đuran i Štefko Bilandžija Keli.

Predsjednica Organizacionog odbora ovogodišnjih susreta, Borka Mollenhauer, kaže za Tuzla LIVE da su sve pripreme za sutrašnji događaj okončane.

Susreti će početi polaganjem cvijeća na spomenik Husinskom rudaru u Kreki (10 sati), a potom slijedi okupljanje u dvorištu nekadašnjeg DTV “Partizana” (11 sati), zajedničko fotografisanje za arhivu, te polaganje cvijeća i odavanje počasti žrtvama fažizma u dva posljednja rata, na spomeniku kod nekadašnje kuglane u Kreki.

Tradicionalna dnevna zabava za Krečane planirana je u restoranu “Ječmište” u 12 sati, gdje će svirati Ibrahim Čajić Klipi, dok je završni dio programa cjelovečernja zabava u Kristalnoj dvorani hotela “Tuzla”, uz muziku grupe “Druga obala” i duet “Renata i Zlatan”, od 19 sati.

Poledajte galeriju fotografija sa prošlogodišpnjih 40.sureta Krečana (mp, tl – Foto: Miro Petrović, arhiva)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here