Sutra milionski protest u Gazi: Učestvovat će sve palestinske grupe

0
244

Na protestu za zemlju i povratak, planiranom sutra u Gazi, učestvovat će sve palestinske grupe, javlja Anadolu Agency (AA).

Abdullatif el-Kanu, glasnogovornik Hamasa, izjavio je da je “Veliki marš za povratak” važan korak ka prekidu izraelske blokade i ostvarivanju prava na povratak.

Podsjetio je da je navršena godina kako se održavaju masovne demonstracije na granici s Gazom. Kanu je poručio da će na protestima, koji će biti održani sutra, učestvovati sve palestinske grupe.

Palestinci od 30. marta na granici Pojasa Gaze i Izraela organizuju mirne demonstracije “Marš za veliki povratak”. Demonstranti traže povratak na teritorije s kojih su protjerani, kao i ukidanje blokade Gaze uvedene 2006. godine.

U intervenciji izraelskih vojnika na protestima do 30. marta ubijeno je više od 230 Palestinaca. U istom periodu u zračnim i tenkovskim napadima na Gazu ubijeno je najmanje 14 Palestinaca.

Palestinci svake godine obilježavaju “Dan zemlje” kako bi se prisjetili 30. marta 1976. godine kada je Izrael od njih oduzeo na hiljade hektara zemljišta.

Tim povodom, Palestinci u zemlji, ali i širom svijeta organizuju različite aktivnosti kako bi se prisjetili okupacije koja traje decenijama, ali i nevino stradalih sunarodnjaka.

Održavaju se i protestne šetnje u znak sjećanja na Palestince, ubijene 1976. godine na protestima protiv ekspanzije Izraela na palestinsku teritoriju.

Na brojnim skupovima osuđuje se politika naseljavanja palestinske teritorije od Izraela, naglašavajući da Dan zemlje treba podsjetiti međunarodnu zajednicu na njihovu odgovornost kada je u pitanju Palestina.

Palestinci smatraju da je odgovornost međunarodne zajednice i zaštita prava palestinskog naroda, osnivanje nezavisne države Palestine i povratak palestinskih izbjeglica u domovinu.

Od 1993. godine, Izrael je udvostručio broj doseljenika na Zapadnu obalu. Više od pola miliona Izraelaca živi na okupiranoj palestinskoj teritoriji. Četrdeset posto Zapadne obale nalazi se pod izraelskom kontrolom. Zid razdvajanja dug 78 kilometara, koji je Izrael nelegalno sagradio, razdvaja više od 850.000 Palestinaca.

Dan zemlje se obilježava u Palestini od 1976. godine i to je, na neki način, simbol otpora Palestinaca kako bi dobili nazad svoju zemlju.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here