Sukobi policije i muslimanskih vjernika na Brdu hrama

0
240

Sukobi između muslimanskih vjernika i izraelskih policijskih snaga izbili su danas na svetom mjestu, Brdu hrama u Jerusalemu u vrijeme vrhunca napetosti zbog poklapanja jevrejskih i muslimanskih vjerskih praznika.

Policija je rekla da su muslimanski vjernici započeli nerede i da su upućivali “nacionalističke pozive” na Brdu hrama, svetom i za Jevreje i za muslimane.

Policajci su ih rastjerivali suzavcem, gumenim mecima i drugim sredstvima za kontolu nereda.

Kako je navedeno, radi se na uspostavljanju javnog reda i zaustavljanju izgrednika.

Nasilje se proširilo na okolno područje i nekoliko muškaraca je opkolilo i napalo vozilo koje je vozio jedan Jevrejin u arapskom kvartu blizu jerusalemskog Starog grada, prije nego to ih je policajac otjerao pucajući u vazduh. Dva osumnjičena su kasnije uhvaćena, prenijeli su izraelski mediji.

Policija je razmjestila dodatne snage širom Jerusalema u očekivanju nereda tokom čitavog dana.

Političko rukovodstvo je donelo odluku da se danas Brdo hrama zatvori za nemuslimane jer danas počinje muslimanski praznik Eid al Adha (Kurban –bajram) kojim se slavi okončanje godišnjeg hodočaščća u Meku i jevrejski dan posta Tiša B’Av kada Jevreji žale zbog razaranja drevnih hramova koji su nekada stajali na Brdu hrama i svih katastrofa u historiji Jevreja.

Na Brdu hrama, najsvetijem u judaizmu, sada se nalaze džamije Al Aksa, treća po značaju u islamu i Kupola na stijeni i muslimani ga zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište).

Na osnovu bezbjednosne procjene policija je rekla da bi nemuslimanima trebalo zabraniti ulaz na Brdo hrama gdje su desetine hiljada muslimanskih vjernika stigle tokom jutra.

Stotine Jevreja okupilo se na kapijama koje vode do svetog mjesta .

Desničari su kritikovali premijera Benjamina Netanyahua što je Jevrejima zabranjen ulaz na Brdo hrama ocjenivši da je taj potez sramotan i pozvali ga da promijeni odluku.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here