Stranke predale izborne liste

0
324

Istekao je rok Centralne izborne komisije za predaju izbornih listi i nosilaca listi za predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini.

SDA na izbornim listama nastupa samostalno, osim na području entiteta RS, gdje za Narodnu skupštinu nastupa u okviru Koalicije Zajedno za BiH. Istovremeno, na listama je preko 30% mladih koji se prvi put nalaze na listama.

“Na zasebnim listama nalaze se ukupno 462 kandidata, a na svim listama, uključujući zasebne liste i koalicijske liste, ukupno ih je 555.”, navodi Halid Genjac, generalni sekretar SDA.

HDZ BiH na izborima nastupa zajedno sa strankama okupljenim u HNS BiH. Predali su liste za sve nivoe vlasti.

“Imamo ukupno 430 kandidata, a ponosni smo da imamo onog koji predvodi

sve kandidate, a to je kandidat za člana Predsjedništva BiH Dragan Čović”, kazao je Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH.

Iako su u HNS-u, HDZ 1990 na izborima ove godine nastupa na izborima s Koalicijom Hrvatsko zajedništvo, a imaju kandidate za sve nivoe vlasti.

“Uvjereni smo i sigurni da će glasači prepoznati mlade i nove ljude, transparentne ljude, i da će napraviti jedan politički zaokret na političkoj sceni zajedno s nama”, poručio je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

I SBB je predao kandidatske liste, ne otkrivajući imena dok ih CIK ne ovjeri.

“Kada je član Predsjedništva u pitanju, zna se da smo na konvenciji nominovali Fahrudina Radončića. Admir Čavka je za potpredsjednika RS-a”, ističe Damir Arnaut, član Predsjedništva SBB-a.

SDP BiH na kandidatskim listama nudi preko 500 kandiadata, a na teritoriji entiteta RS nastupaju u okviru Koalicije Proevropski blok.

“Predsjdnik SDP-a Nermin Nikšić nosi državnu listu u izbornoj jedniii HNK-a i ZHK-a. Saša Magazinović nosi državnu listu u Sarajevu, a Enver Bijedić u TK-u”, pojašnjava Lana Prlić, potpredsjednica SDP-a BiH.

Građanski savez i Demokratska fronta zajednički nastupaju na predstojećim izborima, ali za pojedine nivoe vlasti. Na kandidatskoj listi je 500 kandidata.

“Završili smo jedan važan proces okupljanja lijevog građanskog političkog bloka i ulazimo u izbore vrlo optimistični”, naglasio je potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić.

Liste kandidata iz entiteta RS poznate su od ranije. Danas su zvanično svoje liste predali i predstavnici SNSD-a, SDS-a i PDP-a.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here